hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irodalom és ’48
Mit üzen ma Bánk bán története?

2019. 03. 13.
 

Ha március idusa környékén nem betegedtünk meg diákkorunkban, akkor minimum tizenkét március 15-i megemlékezésen vettünk részt. Ezért aztán mindenki remekül emlékszik a Pilvax-, Márciusi Ifjak-, Nemzeti dal-, kokárda-, Tizenkét pont-sztorira – persze a részletek ismerete egyénenként eltérő lehet.

Kicsit messzebbről kezdve a történetet, 1825-ben a reformországgyűlés már a tenni akaró hangulatú országot láttatja. Döntés születik a Magyar Tudományos Akadémia felállításáról, amely a tudományokat akarta magyar kézbe venni, 1830-ban jelenik meg Széchenyi István Hitel című műve, amiben Magyarország gazdasági és társadalmi átalakulásának programját fogalmazta meg. Mozgolódás van, s elindul egy lassú változás országunkban. 1844-ben a magyar nyelv lesz a hivatalos – végre magyarul oktatnak az iskolákban s az ügykezelés nyelvévé is ez válik. Ezt azon az országgyűlésen fogadják el, melyen létrejön a Védegylet. Az egyesület tagjai kötelezték magukat, hogy hat évig lehetőleg magyar terméket vásárolnak és magyarországi mestereket foglalkoztatnak. Az egyesület létrejötte szimbolikus volt: jelezni kívánta, hogy a magyar ipar, mezőgazdaság létezik, rohamosan fejlődik, s hogy az ellenzék nem marad meg a politikai csatározások színterén, hanem részt vállal az ország építésében más területeken is.

Magyar népnek magyar kormányt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!