hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drasztikusan átalakítják a tankönyvkiadást
Egyentankönyvek kora jön?

2019. 02. 28.
Teljesen kiszorulnak a magánkiadók kiadványai a hivatalos tankönyv-jegyzékről, így azon kizárólag a vitatott minőségű, állami „egyentan-könyvek” fognak szerepelni. A TANOSZ szerint ezzel vége a tanszabad-ságnak, míg a kormány szerint a tankönyvbizniszt számolják fel.

A közoktatási rendszer 2013-as állami központosítása, az ennek megfelelő új NAT és a hozzá kapcsolódó „egyentankönyvek” kidolgozása kapcsán már tudni lehetett, hogy a tankönyvpiac sokszínűsége meg fog szűnni. Ugyanakkor emlékezetesek voltak az állami kézbe vett tankönyvkiadók által rohamtempóban kidolgozott „kísérleti” tankönyvek körüli botrányok is, melyek a kiadványok alacsony színvonala miatt törtek ki.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára a Magyar Időknek nemrég úgy fogalmazott: kettős céljuk volt azzal, hogy az állam a 2014-es esztendő elejétől visszavette a tankönyvellátási feladatokat. Egyrészt az, hogy megállítsák a tankönyvek árának folyamatos növekedését, másrészt az, hogy „egységes és magas minőségű”, ingyenes kiadványok jussanak az oktatókhoz és a diákokhoz.

Rétvári az RTL-nek januárban azt állította, hogy az iskolák egyre nagyobb arányban rendelték az állami tankönyveket. Az új, modernebb tankönyvek szerinte beváltották a reményeket, s ezért nincs szükség a tankönyves jogszabályok módosítására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!