hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bajban a legszegényebb családok
Az otthon hidege

2019. 02. 11.
A fával fűtő nyolcszázezer háztartásból csak a fele kapta meg a megígért 12000 forintos támogatást. Az összegről történő lecsúszás sok családban okoz krízist, mert a tüzelő árak igencsak elszálltak az ősszel. Riasztó adat: tavaly több mint kétszázan fagytak meg saját otthonukban.

A hazai otthonok 45 százalékát fűtik gázzal, 21 százalékát szilárd tüzelővel, fával illetve szénnel, 15 százalékát gázzal és fával vegyesen; a lakások 16 százalékában távfűtéssel, 3 százalékában pedig egyéb fűtőanyaggal fűtenek – áll a KSH kimutatásában, amely a 2011-es népszámlálási adatok alapján készült. A rezsicsökkentés keretében tavaly nyárig csak a gázzal vagy távfűtéssel rendelkező lakástulajdonosok kaptak fűtési támogatást, de a nyár közepén döntött a kormány a fával fűtők egyszeri, 12000 forintos támogatásáról is, ami sok esetben – különösen a mélyszegénységben élők számára – óriási segítséget jelentett. Azonban a bonyolult igénylési rendszer miatt sokan lecsúsztak a támogatásról.

A kormányhatározat, amely a szilárd tüzelővel fűtőkre vonatkozik, szigorú: csak azok kapnak támogatást, akik október 15-ig leadták a kérelmüket. Az adminisztráció miatt csak 372 ezer háztartás jelezte az igényét, amely méltánytalanságot Székely László ombudsman is szóvá tette, mondván, a szilárd tüzelőanyaggal fűtőket hátrányosan különböztették meg a rezsicsökkentés során.

A dél-békési kisnyugdíjas Horvát László éppen műtéten esett át a beadás időpontjában, de rokonait megkérte, adják be helyette a kérelmét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!