hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Triázs-rendszer visszhangja
Beválhat a betegosztályozás?

2019. 02. 22.
Hatékonyabbá válhat a sürgősségi ellátás, ám nem feltétlenül rövidül a várakozási idő, mivel vészes a szakemberhiány – így foglalható össze mentősök ápolók, betegek véleménye a sürgősségi ellátásban bevezetett változásokról.

„Januártól változik a sürgősségi ellátás rendje, amely a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszernek (MSTR) köszönhetően gyorsabb és biztonságosabb lesz” – harangozta be az EMMI közleménye december 21-én, miután a Magyar Közlönyben megjelent a jogszabály-módosítás.

Az intézkedést megelőzte a hazai sürgősségi ellátás körül tavaly nyár óta állandósult botránysorozat, ami leginkább az SBO-k (Sürgősségi Betegellátó Osztályok) túlterheltségére volt visszavezethető. Ennek oka egyrészt a szakemberhiány, másrészt az, hogy a sürgősségi ellátásban megjelenő betegáradat kétharmada valójában nem igényel sürgős ellátást. Ők leginkább az egészségügyi alap- és szakellátás hiányosságai miatt – mondhatni a magánegészségügy alternatívájaként – kötnek ki a sürgősségin, hogy ott végeztessék el esedékes vizsgálataikat. Az SBO-k pedig, melyeknek elsődleges feladata az akut életveszélyben lévők ellátása lenne, alanyi jogon és beutaló nélkül is kötelesek ellátni minden hozzájuk fordulót.

A halálesetek miatt kipattant botrányok után komoly politikai nyomás nehezedett az egészségügyi kormányzatra, hogy a kialakult helyzetre sürgősen megoldást találjon. Eközben szakállamtitkár-váltás is zajlott – aminek a hátterében állítólag a sürgősségi ellátás koncepciója körüli nézeteltérések is meghúzódtak –, így nem tudni, végül is ki dolgozta ki a rendeletmódosítást. Tény, hogy a december 19-én megjelent jogszabály alig két hét múlva, január 1-jén lépett életbe, s a miniszter a sajtótájékoztatóján már arról értekezett, hogy „évtizedek óta torlódó problémákat igyekeztek nemcsak tűzoltás jelleggel, hanem véglegesen is kezelni az elmúlt hónapokban”.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!