hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A robotforradalom kihívásai
Uniós tervek a mesterséges intelligencia szabályozására

2019. 01. 25.
A mesterséges intelligenciával bíró robotok hétköznapivá válása mára nem egy, a távoli jövővel kapcsolatos fikció. A gépek térnyerése teljesen átalakíthatja a gazdaságot és a társadalmat, nem beszélve a jogrendszerről.

Arobotika rohamos fejlődésének köszönhetően újabb ipari forradalmat vizionálnak az Európai Unió döntéshozói. „A mesterséges intelligencia lesz a gazdasági és termelékenységi növekedés fő motorja, valamint hozzá fog járulni az európai ipari bázis fenntarthatóságához és életképességéhez. Ahogy korábban a gőzgép vagy a villamos energia, a mesterséges intelligencia is átalakítja a világot”– szerepel az Unió mesterséges intelligenciával kapcsolatos összehangolt tervében.

A 2016 World Robotics Report tanulmány szerint az Európai Unión belül a kelet-közép-európai országokban 25 százalékkal, a nyugat-európai országokban 5 százalékkal nőtt az ipari robotok száma. Kelet-Európában a növekedés kiugróan magas volt 2017-ben (29 százalék), 2019 végéig évi átlagban 14 százalékos emelkedést várnak. Európában 2010 és 2015 között az ipari robotok alkalmazásában Csehország és Lengyelország érte el a legjobb eredményt, évi 40, illetve 25 százalékos növekedéssel.

Az idei év végéig az előrejelzések szerint 290 ezer új ipari robotot állítanak munkába világszerte. Ami azt jelenti, hogy 2019-re 2,6 millió ipari robot végez majd termelő munkát világszerte – ez egymillióval haladja meg a 2015-ös számokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!