hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabadság helyett kordon?
Szigorította a sajtó munkáját a házelnök

2019. 10. 30.
A hét elején kezdődött őszi ülésszakban a sajtó munkatársai már nem készíthetnek felvételeket a plenáris üléstermet körülvevő folyosókon, sem a büfében, sem az étteremben, a sajtópáholy pedig a képviselőktől távoli útvonalon lesz elérhető. Ezzel megszűnik a spontán interjúk készítésének eddigi lehetősége, mostantól nem lehet majd váratlanul megkérdezni a képviselőket. Szigorodik az újságírók szabályozása a képviselői irodaházban is, ahol mostantól egy kétszer kétméteres karámban várakozhatnak a sajtó munkatársai, és csak akkor készíthetnek interjút, ha a képviselő odamegy, előzetesen beleegyezik a beszélgetésbe, és a frakcióvezetője is engedélyezi azt. 

A független sajtómunkások szerint ezzel értelmetlenné válik a parlamenti jelenlétük, hiszen semmivel nem juthatnak több információhoz azoknál, akik a tévéközvetítésen keresztül figyelik az eseményeket. Az ellenzéki pártok értetlenkedve fogadták a változást, és készek továbbra is válaszolni az újságírói kérdésekre.

A fideszes Kövér László ugyanakkor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen diákok előtt arról beszélt a napokban, hogy ma a kelleténél nagyobb a sajtószabadság, a fékek és ellensúlyok rendszerét pedig „hülyeségnek” nevezte, mert annak semmi köze nincs se a jogállamhoz, se a demokráciához: „az a baj, hogy egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt. És úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot” – mondta a jövő közszolgáinak a házelnök.

Büfé, bécsi virsli, politikusok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!