hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi lett az SZDSZ- ből?
30 éve jött létre a rendszerváltásban fontos szerepet játszó párt

2018. 11. 15.
30 éve, 1988. november 13-án jött létre a Szabad Kezdeményezések Hálózatából a rendszerváltás kulcsszereplőjévé váló Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ). Mennyiben lett volna más a rendszerváltás, ha nincs SZDSZ? Volt-e és ha igen, mi volt az SZDSZ történelmi érdeme a demokrácia kiépülésében? És hol kezdődött az SZDSZ történetének kisiklása? Törvényszerű volt-e a rendszerváltó párt megroppanása, majd megszűnése?

Az z SZDSZ megalakulásának 30. évfordulójára jutott néhány megemlékezés és számos kárörvendő írás, amelyek rövidebben-hosszabban sorolták az SZDSZ egykori vélt vagy valós bűneit. A következőkben a Hetek főszerkesztő-helyettese, Hack Péter, az SZDSZ egykori ügyvivője és Mészáros István László, az SZDSZ egykori országgyűlési képviselője segítségével tekintünk vissza az SZDSZ történetére.

Kiknek a szövetsége volt?

„1988-ban az SZDSZ a Szabad Kezdeményezések Hálózatából alakult, mint ahogyan a nevében is szerepel, »szövetségként«. Ez azt jelenti, hogy többféle irányzat képviseltette magát – a baloldali autonóm szakszervezetei mozgalomtól a környezetvédőkön keresztül a kommunizmus alatt üldözött vallási kisebbségekig” – mondta a Heteknek Hack Péter. Hozzátette: „Ebben az időben a demokrácia megteremtése, a szabad versenyre alapuló piacgazdaság, és a nyugati értelemben vett jogállam megteremtése volt a közös cél”. Mint fogalmazott: „az SZDSZ-ben szövetségre lépő egyének és csoportok nem akarták átmenteni a szocialista-kommunista hagyományokat, amelyeket ekkor az MSZP képviselt, de nem akarták a háború előtti korszakot sem rehabilitálni, amit a történelmi pártok és a jobboldal képviselt.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!