hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rezsicsökkentés állhat a szemétkáosz hátterében
A nagy őszi szemétforradalom

2018. 12. 13.
Október végén megszűnt a szemétszállítás 350 ezer ember lakókörnyezetében. Bár a hulladéknak nincs „színe”, az ügyből a kormányig érő politikai csata kerekedett.

Hazánkban évente körülbelül 3,8 millió tonna települési hulladék képződik. Ebből 2,2 millió tonna az úgynevezett lerakott hulladék, vagyis az a szemét, melyet különféle hulladéklerakó telepre szállítanak. A lerakott, de hasznosítható hulladék jelentős része veszteséget jelent, a belőle kinyerhető többletértéket 20-50 milliárd forintra becsülik évente, olvasható az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben. Az anyagában hasznosított hulladékmennyiség nagyjából 1,1 millió tonna, emellett pedig nagyjából 400 ezer tonna települési hulladékot elégetnek a Rákospalotán működő hulladékégető műben. (Svédországban a hulladék 99 százalékát valamilyen módon újrahasznosítják, mindössze 1 százaléka kerül szeméttelepre – de ez egy másik történet.)

A Kormány 2015-ben a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása mellett döntött, mert addig veszteséges volt, hazánk nem teljesítette az Európai Unió által támasztott újrahasznosítási kötelezettségek egy részét, a lerakott hulladékban pedig jelentős mennyiségű hasznosítható energia veszett el. Az átalakítás célja a fenti problémák megoldása mellett a rezsicsökkentés megtartása volt. 2016 januárjában megkezdte működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amit a köznyelvben csak nemzeti kukaholdingként emlegetnek. A kukaholding feladata – sok egyéb mellett –, hogy a lakosságtól beszedi a közszolgáltatási díjat, amiből a szemetes cégeknek kifizeti a munkájukért járó pénzt.

A hulladékot tehát nem maga a kukaholding viszi el, hanem összesen 107 közszolgáltató.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!