hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiszta kezek vagy brüsszeli inkvizíció?
Szuverenitási vagy korrupciós kérdés a közösségi ügyészség?

2018. 09. 27.
Egymillió magyar állampolgár aláírását gyűjtené össze a Fideszből és az LMP-ből is távozó országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos, aki így kényszerítené ki a kormányból, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

 

Karácsonyig szeretne egymillió aláírást gyűjteni az immáron független képviselő, Hadházy Ákos. Az ellenzéki pártok közül az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum is jelezte, hogy támogatják a kezdeményezést, furcsa módon Hadházy korábbi pártja, az LMP egyelőre még nem döntötte el, hogy beáll-e a sorba, pedig a választási programjukban kiemelt helyen szerepelt az Európai Ügyészséghez való csatlakozás. Az ügy azért is kacifántos, mert közjogi értelemben nincs eredménye az aláírásgyűjtésnek, egy korábbi törvényi szabályozás értelmében ugyanis nem lehet népszavazást kiírni olyan kérdésben, ami nem a Parlament, hanem a kormány hatásköre, márpedig a fenti csatlakozási kérdés ebbe a kategóriába esik.

Egymillió aláírás ennek ellenére egy kellően erőteljes üzenet lehet a kormánynak, gondoljunk csak arra, hogy az elmúlt években a vasárnapi zárva tartás, az internetadó, vagy éppen a tervezett olimpia kapcsán történő (jóval kisebb mértékű) felhördülés hatására is meghátrált a Fidesz. Azonban erősen kérdéses, hogy összegyűlik-e a lakosság tizedét érintő aláírás. Főleg úgy – ismerve az ellenzék megtépázott helyzetét – hogy semmi sem garantálja, lesznek-e egyáltalán aktivisták, akik a hideggel dacolva képesek lesznek egy sok esetben átláthatatlannak és bonyolultnak tűnő kérdésről meggyőzni a lakosságot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!