hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Súlyos területi egyenlőtlenség a diákok teljesítményében
Hátrányból indulva

2018. 10. 25.
Óriásiak az eltérések az ország különböző területein élő diákok szövegértésében. 

Az ország járásai között sokkal nagyobb az eltérés a diákok teljesítményében, mint a járásokon belül – hozta ki egy elemzés, mely szerint a lakhely mindennél jobban meghatározza ma a diákok teljesítményét.

Az általános iskolások szövegértési teljesítményének területi – járások szerinti – különbségeit vizsgálták meg a Hétfa Kutatóintézet elemzői. A 6. osztályos kompetenciamérés adatainak elemzése alapján azt hozták ki, hogy a legjobb és legrosszabb eredményű 20 járás átlagos eredménye között dupla akkora a különbség, mint egy jó és egy rossz iskola között egy átlagos járásban. (Összesen 174 járás van.)

Az elemzők szerint a hazai diákok szövegértési teljesítménye a fővárosban, az azt körülvevő agglomerációban, a Balaton mentén és az ország északnyugati részén, illetve a három nagy egyetemi városban – Pécsett, Szegeden és Debrecenben – a legjobb. A legrosszabb eredmények az ország északkeleti részén és a Dél-Dunántúl szegényebb részein születtek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!