hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kibertér: kényelem vagy védelem?
A Magyar kiberstratégia pillanatképe

2018. 08. 02.
Kiberbiztonsági fronton több hónapja nem hallani magyar előrelépésről, holott világszerte nagyjából óránként adnak hírt újabb informatikai offenzíváról. A hibrid háború veszélye már nem távoli valóság, és erre nem csupán Magyarország nincs még közel sem felkészülve…

Az elmúlt hónapokban a Facebook és a Cambridge Analytica elemzőcég nevéhez fűződő adatbotránytól, illetve Amerika és több európai ország választásainak hekkermizériáitól zengett a globális média, a tavalyi évben pedig a NotPetya és a WannaCry zsarolóvírusok borzolták a kedélyeket. Legújabban a COSCO kínai szállítmányozó cég észak-amerikai kommunikációs kapacitásait érte támadás, és a milliós nagyságrendű szingapúri egészségügyi adatlopás emlékeztette az embereket a virtuális machinációkkal szembeni kiszolgáltatottságukra, továbbá Irán Amerikával és Oroszország Nagy-Britanniával szemben feltételezett fenyegetései hozzák egyre közelebb a hibrid hadviselés lehetőségét – csak hogy néhányat említsünk az elmúlt hét hírei közül. Ugyanis a kritikus infrastruktúrát (például kórházakat, kommunikációs rendszereket vagy erőműveket) célzó, jól szervezett támadások mögött nem ritkán államok állnak. Egyre inkább bebizonyosodik: a kényelem ígéretével az életünk minden területén rohamléptekkel hódító elektronizációnak és virtualizációnak nagy ára van.

Veszélyeztetettség

A nemzeti választások megbuherálásáról felröppent hírek sokakat sokkoltak, hiszen ez nemzetbiztonsági és politikai legitimációs szintekre emeli az ismeretlennel szemben vívott küzdelmet, komoly bizalmi válságot okozva. Mindazonáltal a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején maga Obama elnök vallotta be, hogy szerinte „nincs olyan épeszű ember, aki azt állítaná, hogy az amerikai választásokba bele lehet nyúlni, és nincs rá bizonyíték, hogy ilyen valaha történt”. Mindmáig nincs bizonyítva, hogy az azóta közkeletűvé vált vádaknak lenne alapja. A kiberbűnözés és a virtuális arzenállal bővülő ötödik generációs hadviselés mindemellett szemmel láthatólag reális és egyben egyre égetőbb probléma szerte a világon a politikai, gazdasági és magánszférában egyaránt. Magyarországon legutóbb az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerverét érte informatikai támadás, de a tavalyi évben több globálisan hódító vírus megjelenése is igazolta informatikai rendszereink sebezhetőségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!