hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utcán élni tilos!

2018. 08. 23.
A frissen elfogadott jogszabályok szerint októbertől országszerte be lesz tiltva az utcán élés, és közmunkával vagy elzárással büntetik azokat az utcai hajléktalanokat, akik nem hajlandók szállóra bevonulni. A rendészeti fellépés hatékonyságáról azonban még a témával foglalkozó szakemberek véleménye is megoszlik.

Már az Alaptörvény 2013-as módosítása is jogellenesnek nyilvánította az életvitelszerű utcai tartózkodást az úgynevezett „tilalmi zónákban”, melyeket az önkormányzatok meghatározott indokokkal – közegészségügy, közbiztonság, kulturális értékek védelme stb. – jelölhettek ki. Az ellenszegülőket szabálysértési eljárás keretében pénzbírságra vagy közmunkára, esetleg elzárásra lehetett ítélni.

Kötelező szállás

Az Alaptörvény júniusi módosítása további szigorítást jelent, mivel az ország minden területére kiterjeszti a közterületi hajléktalanság tilalmát, azaz gyakorlatilag megtiltja Magyarországon az utcán élést. A parlament most fogadta el Semjén Zsolt ehhez kapcsolódó javaslatát is, miszerint a közterületen életvitelszerűen tartózkodó személy ellen szabálysértési eljárás indul, amennyiben a rendőrség 90 napon belül háromszor felszólította őt a közterületek elhagyására, és negyedszeri felszólításra sem hajlandó szállóba vonulni. A felszólításokról rendőrségi nyilvántartást vezetnek, s szabálysértési eljárás megindítása esetén közérdekű munkával, illetve ha ezt nem tudja vállalni vagy visszaeső, akkor elzárással büntethető az illető, pénzbírság viszont már nem szabható ki. A jogszabály október 15-től lép hatályba.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!