hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan nem nyomják el a homoszexuálisokat Magyarországon
Meleghelyzet

2018. 07. 05.
A Pride-hónap befejező rendezvényén a homoszexuális kisebbség épp egyenlő jogokért és esélyekért masírozik az Andrássy úton, holott saját beszámolóik szerint hétköznapjaik során nem szenvednek hátrányt.

Magyarországon még nem zárult le a társadalmi vita a melegek elfogadásáról, a politikai közbeszéd terén igazából még el sem kezdődött a diskurzus. A kormány viszont az európai trenddel szemben (ahol a melegeket és az úgynevezett szivárványcsaládok támogatását tolják előre) egyértelműen a hagyományos, egy férfi és egy nő szövetségén alapuló családmodellt támogatja.

A többségi társadalom egyet is ért ezzel, de azért az elmúlt években egy lassú „felmelegedés” tapasztalható a melegházasság és örökbefogadás terén. Míg az Eurobarometer 2006-os felmérése szerint a magyarok 18 százaléka értett egyet a melegházasság bevezetésével, a fél évvel későbbi mérések (Medián) szerint már a lakosság 30 százaléka támogatná azt.  A mostani adatok (Integrity Lab, 2016) alapján az azonos neműek házasságát kifejezetten ellenzők száma is jelentősen csökkent, a közel 70 százalékról 56-ra. Az örökbefogadáshoz való jog támogatása is magasabb, mint korábban: a megkérdezettek 46 százaléka nem zárná ki a homoszexuális párokat ebből a lehetőségből.

A hazai társadalom tradicionális-konzervatív gondolkodásmódját viszont jól jelzi az Európai Társadalmi Elemzések című kutatás (2017), melyből kiderül, hogy a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha közeli rokona leszbikus nő vagy meleg férfi lenne. A részt vevő európai országok közül csak Oroszországban és Litvániában nyilatkoztak elutasítóbban a kérdésről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!