hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brüsszel aggódik a magyar demokráciáért
Miről álmodik a miniszter?

2018. 06. 28.
Az elfogadott Stop Soros törvénycsomagnak a sajtó által hangoztatott civilekre, migrációra és hajléktalanokra vonatkozó részein kívül van egy kevésbé ismert, de annál jelentősebb sarokpontja: a külön közigazgatási bíráskodás létrehozása.

Még meg sem száradt a tinta a hetedik alkotmánymódosításon, az Európai Unió máris aggódik a magyar jogállamiságért. A Kormány szerint teljesen alaptalanok a vádak, Nyugaton is számos példa van külön közigazgatási bíráskodásra, sőt van, ahol a végrehajtó hatalom részeként működik.

Az Igazságszolgáltatás értelme

Az igazságosság általános társadalmi követelmény. A modern államban ez az elvek jog nyelvére való lefordításával tud érvényesülni. Megsértésük esetén pedig kell egy állandó fórum vagy szervezet, amely a keletkezett igazságtalanságot helyre tudja állítani. A hatalmi ágak elválasztásának rendszerében ezt a szerepet a bíróságok töltik be, amelyek csökkentik az állami önkény esélyét. Nem véletlen, hogy a polgárosodás során merült fel az igény a független bíráskodásra Európa-szerte. A modernizálódó társadalmaknak szükségük volt egy olyan objektív és független rendszerre, amely nem származás vagy rendi kiváltságok alapján hozza döntéseit. Ennek hatására vált alapkövetelménnyé a törvény előtti egyenlőség és az ítélkezés függetlensége a törvényhozó és végrehajtó hatalomtól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!