hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Belháborúkkal tarkított ellenzéki politika
Totál káosz

2018. 06. 21.
Radikálisan átrendezte az ellenzéki palettát az áprilisi választás eredménye: az Együtt megszűnt, az LMP-ből kilépett hadházy ákos, az MSZP-ben teljes vezetőcserét hajtottak végre, a Jobbik pedig megrepedt a mérsékeltek és a radikálisok közötti konfrontációban.

„Nagyon bízom benne, hogy csak félrenyomta a telefonját” – mondta Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt új elnöke, miután kiderült, hogy a szoros küzdelemben maga mögé utasított másik jelölt, Mesterházy Attila egy Tóthot rendkívül előnytelenül, félig csukott szemmel ábrázoló fotót posztolva „gratulált” a megválasztott elnöknek. Mesterházy bejegyzéséből többen azt a következtetést vonták le, hogy a vesztes jelölt azonnal el is indította a párton belüli ellenállást. Mesterházy másnap törölte a posztot, néhány régi szocialista politikus pedig azt erősítgette, hogy szó sincs szándékosságról. Mások szerint azonban éppen erről van szó, merthogy Mesterházy 2014 óta készült a visszatérésre.

Juhász Ferenc korábbi szocialista honvédelmi miniszter ugyanakkor a Heteknek azt mondta, Mesterházy a tisztújítási eredményt elfogadva beállt Tóth mögé, az MSZP-ben pedig sokkal nagyobb a túlélési ösztön, mint hogy a vesztes parlamenti választás után egymás torkának ugorjanak politikusaik. Juhász a Jobbikkal hasonlította össze pártját: míg a radikális jobboldali pártban már megtörtént a szakadás, a konfliktus pedig nemhogy csillapodna, de eszkalálódni látszik, ezzel szemben a szocialisták képesek lesznek megőrizni az egységet és kijönni a gödörből.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben lesz más a Tóth vezette párt, mint ha Mesterházy nyert volna, forrásaink azt mondták: Mesterházy egy bezárkózó, Tóth egy nyitott MSZP-t képzel el. Az egykor 2,6 millió szavazatot szerző MSZP mindenesetre nagyon nehéz helyzetben van: a támogatottsága a rendszerváltás utáni mélypontra süllyedt, jelenleg 6-7 százalék. Komoly anyagi nehézséggel és adósságokkal küzd, a választási eredmények pedig megmutatták, hogy vidéken gyenge a beágyazottsága, és ezen csak áldozatos és szisztematikus munkával tudna javítani. Mindemellett a választók egy része hitelt ad annak a régi városi legendának, mely szerint az MSZP összejátszik a Fidesszel, már csak azért is, mert az állítólagos belső árulókról prominens szocialista politikusok – például Botka László – nyilatkoztak meglehetősen egyértelműen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!