hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem múlik a feszültség a Jobbikban
Maghasadás

2018. 06. 21.
Lapzártánkkor úgy tűnik, hasadhat a Jobbik: a párt csütörtökre hívta össze az elnökséget, hogy döntsenek Toroczkai László platformalakítási kísérletéről. ki is zárhatják a korábbi alelnököt.

„A platform létrehozását a Jobbik alapszabálya nem teszi lehetővé. Platform a Jobbikban nem lesz. Ilyen szervezeti egységet 2010-ben Gyurcsány Ferenc hozott létre az MSZP-n belül, Demokratikus Koalíció néven, a Jobbik azonban nem az MSZP, hanem a saját egységes útját járja. Toroczkai László Jobbikon belüli sorsáról a Jobbik elnöksége fogja meghozni a döntést”, mondta a Hetek megkeresésére Jakab Péter országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője, amikor arról érdeklődtünk, mi várható az elnökségi csütörtöki ülésen. Azt ugyanis már kedden megüzenték Toroczkainak, hogy nem alakíthat platformot a párton belül, így ennek puszta megismétlése nem jelentene sok újdonságot.

A múlt heti tisztújító kongresszuson Toroczkai csak kevéssel maradt alul az elnökségért vívott küzdelemben Sneider Tamással szemben: veresége után méltatta a megválasztott elnököt, ugyanakkor a pártot és Vona Gábor korábbi elnököt bírálta. Toroczkai szerint a Jobbik elveszítette korábbi szellemiségét, ezért azt vissza kell adni. Felrótta többek között, hogy pártja „elengedte” a cigány–magyar együttélés kérdését, noha annak idején ezzel a témával váltak országos párttá. (A Jobbik választási eredménye egyfelől kudarc, hiszen harmadszor sem jutott kormányra, sőt halvány esélye sem volt rá. Másrészt így is több szavazatot kapott, mint eddig bármikor.) Saját jövőjével kapcsolatban Toroczkai kijelentette, keddig eldönti, marad-e a pártban vagy távozik. Kedden kiderült, marad a pártban, ám hét jobbikos polgármesterrel együtt megalakítja a Mi magunk nevű platformot.

Mivel ez alapszabály-ellenes, a pártnak valamit lépnie kell: egy neve elhallgatását kérő jobbikos politikustól származó értesülésünk szerint amennyiben a döntés Sneider Tamás elnökön és Gyöngyösi Márton alelnökön múlna, „kicsontoznák Toroczkait, mert a pártnak semmi szüksége nincs rá.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!