hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Van hova fejlődnünk”
Hetek-interjú Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel

2018. 04. 19.
Részben az ellenzék koordinációs politikájának tudja be a Fidesz–KDNP újabb kétharmadát Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes szerint ugyanakkor új szakaszt kell nyitni a kormányzásban, és a negyedik Orbán-kormánynak türelemre és az érdemi párbeszédre nyitottnak kell lennie a társadalommal.

Orbán Viktor a választás utáni első sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem az előző ciklusbeli kormányzás folytatására, hanem egy új fejezet megnyitására készülnek. Ez éles ellentétben áll a négy évvel ezelőtti „folytatjuk” szlogennel. Mi változott?

– Két szempontból is változott a helyzet. 2014-re még nem teljesen tudtuk véghezvinni azokat a feladatokat, amelyek­kel 2010 után meg kellett küzdenünk. Ne feledjük: 2010-ben, egy Görögországhoz hasonló, államcsőd szélén tántorgó országot vettünk át. Az első feladat tehát az államcsőd elkerülése volt, miközben megindult a nemzet közjogi egyesítése, az állampolgárság megadása minden magyarnak, bárhol él a világban. Itt a kiindulópontunk az volt, hogy Magyarországnak pontosan azt kell csinálnia, mint Izraelnek. Minden zsidó, bárhol él a világban biztos lehet abban, hogy van egy ország, Izrael, ahová ha veszélyben van, hazamehet. És a világ zsidó diaszpórái mindig is biztosak lehetnek abban, hogy Izrael állama ki fog állni mellettük.

Ezek a 2010-ben elindított folyamatok messze nem fejeződtek be 2014-re, azért kellett folytatni a 2010 és 2014 közötti kormányzást. Ma más a helyzet. A nemzetegyesítés jó példa erre: 2014-ben félmillió új magyar állampolgár volt, most 1 millió van. Elmondhatjuk, hogy aki magyar állampolgár akart lenni, annak a lehetőséget megadtuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!