hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reflektorfényben a választók
Dzsungelharc után

2018. 04. 05.
Ellenzéki oldalon a kampányidőszakot az együtt-működésnek vagy inkább hiányának kérdése szőtte át. Az összefogás-bálvány és a taktikai szavazás. Az ellenzék gyakran hivatkozik arra, hogy választási rendszerünk egyoldalúan lejt a kormánypárt javára. A 2010 előtti választások kétfordulósak voltak, ahol a második fordulóban alacsony (50 százalék alatti) választói részvétel esetén lehetőség volt a pártoknak egymás javára visszalépni. Az érvényességi küszöb és a második forduló eltörlésével az ellenzéki pártok ilyenfajta koordinációja megszűnt.

A Taktikai szavazás filozófiája

Az esélyes ellenzéki jelöltek annyira fontos részévé váltak a kampánynak, hogy több, ebből a célból üzemeltetett csoport és weboldal is létrejött a tuti befutók megnevezésére.

A mozgósításuk nem eredménytelen, egy hónap alatt jelentősen nőtt az esélyes jelöltekre való átszavazási hajlandóság a Medián friss kutatása alapján: a választók 67 százaléka nyitott a taktikai szavazásra és visszaléptetésekre.  (Ebben a mintában szerepelnek az MSZP-sek, a DK-sok és az LMP-sek mellett a jobbikosok is.) Azzal az állítással, hogy „az esélytelenebb ellenzéki jelölteknek vissza kellene lépniük az esélyesebb jelöltek javára, mert csak ők tudják legyőzni a Fideszt”, pártszimpátia szerint a következő arányban értenek egyet a választók: DK: 81%, MSZP–Párbeszéd: 69%, LMP: 67%, Jobbik: 67%. A kormányváltást akaró bizonytalanoknak (párt nélkülieknek) pedig 63%-a tudott azonosulni az állítással. Az összellenzéki választók közül 13 százalék zárta ki a visszalépések támogatását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!