hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt dőlhet el a választás
Billegő körzetek az utolsó hajrában

2018. 05. 03.
A választás esélyese egyértelműen a Fidesz-KDNP, a részvételi arány és az átszavazási hajlandóság azonban növeli a bizonytalanságot. A végeredmény az úgynevezett billegő egyéni körzetekben dőlhet el. 

A Hetek információi szerint a nagyobbik kormánypártban úgy számolnak, hogy „ha a vártnál nehezebben is, de behúzzuk”, azaz nyernek, a kétharmados többséget azonban nem tartják valószínűnek. Egy magas rangú politikusuk szűk körben 120 fős frakcióval kalkulált, ami 40 listás és 80 egyéni mandátumból állna össze. (2014-ben a Fidesz–KDNP 37 listás és 96 egyéni mandátumot szerzett, így lett meg a 133 fős, kétharmados többsége.) Az ellenzéki oldalon viszont a kormányváltás lehetőségéről beszélnek, egyes számítások szerint ehhez nem is kell minden körzetben koordinálni a jelölteket. De mit mutat a választási matematika?

A közvélemény-kutató cégek országos támogatottságot mérnek, ami a pártlistákra leadott szavazatok ará­nyát jelenti, ám a 199 parlamenti man­dátumból 106-ot az egyéni választókörzetekben lehet elnyerni. Az országos listás szavazatok nagyjából arányosan eredményeznek parlamenti széket, és mivel a legtöbb kutatásban a Fidesz–KDNP 45 százalék körül áll, a listáról megszerezhető mandátumok 45 százalékával, nagyjából 42-46 képviselői hellyel számolhat. Ami egyben azt is jelenti, hogy a teljes ellenzék szintén a listás helyek felével kalkulálhat, ebből pedig egyértelmű, hogy a választás végeredménye döntő mértékben az egyéni körzetekben dől el. Az egyéni körzetek jelentős részében viszont nagy a bizonytalanság: még mindig folyik az ellenzéki huzakodás – igaz, erre akár április 7-ig is időt ad a jogszabály – márpedig amíg nem látható világosan, végül hány valódi jelölt indul el, nehéz megjósolni az eredményt is. Mivel számos olyan körzet van, ahol két vagy több ellenzéki kihívó esetén biztos kormánypárti győzelem várható, „egy-egy elleni” küzdelemben viszont fordulhat az eredmény, érdemes végignézni az úgynevezett billegő körzeteket.

Biztos itt, biztos ott

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!