hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Márki-Zay Péter váratlan győzelméről
Intés a Fidesznek

2018. 03. 01.
Kellemetlen, súlyos, bizonyos szempontból megalázó vereséget szenvedett a Fidesz vasárnap Hódmező-vásárhelyen, amikor Márki-Zay Péter független jelölt legyőzte Hegedűs Zoltán alpolgár-mestert a polgármesteri tisztségért kiírt időközi választáson.

Az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt 13 ezer szavazattal, a leadott voksok 57 és fél százalékával nyerte meg a küzdelmet, a Fidesz–KDNP (valamint az eddigi városvezetés és a térség erős embere, Lázár János) jelöltje, Hegedűs Zoltán alpolgármester 9 és félezer szavazattal, a leadott voksok 41,6 százalékával végzett a második helyen. A nyilvánvalóan a Fidesz-ellenes szavazatok megosztása céljából elindított ex-MSZP-s Hernádi Gyula, Szanyi Tibor pártfogoltja mindössze 201 szavazatot kapott, amivel 0,88 százalékot szerzett.

Nem véletlenül írtunk „Fidesz-ellenes” és nem „ellenzéki” szavazókat, ugyanis óriási tévedés lenne azt gondolnia a parlamenti ellenzék pártjainak – különösen a baloldaliaknak –, hogy ami Hódmezővásárhelyen történt, az az ő sikerük lenne (a Jobbik ezt egy fokkal több joggal gondolhatja, de erről később). A Fideszt Hódmezővásárhelyen nem a „demokratikus ellenzéknek” nevezett baloldal győzte le, hanem ha tetszik, a polgári Magyarország vágott vissza az eszméit egykor hirdető, de mára gyakran megcsúfoló kormánypárti politikusoknak. Márki-Zay Péter – szemben az őt ért fideszes rágalmakkal és a vele kapcsolatos baloldali várakozásokkal – minden tekintetben konzervatív politikus – a róla mostanáig megismert információk alapján lényegesen konzervatívabb a Fidesznél. Hétgyermekes apaként is, a helyi katolikus közösség életének aktív résztvevőjeként is, de a hódmezővásárhelyi közélet régi (és a 2002 előtti Fideszhez erősen kötődő) szereplőjeként is. Ha Hódmezővásárhelyen nem ismerték és nem tisztelték volna, a Fidesznek könnyű lett volna őt olyan abszurd rágalmakkal lejáratnia a kampányban, mint hogy mecsetet akar építeni (!) a városban.

A rágalmak most nem hatottak, ahogy az sem, hogy Hódmezővásárhely és térsége erős embere, Lázár János a kampány hajrájában „bolondnak” nevezte Márki-Zay Pétert. Ez utóbbi már csak azért is furcsa, mivel a független jelölt három diplomát szerzett (közgazdaságit, villamosmérnökit és történelemtanárit), majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen doktorált gazdaságtörténetből. Ráadásul – szemben Lázárral és számos kollégájával – Márki-Zay nem a politikához közeli munkahelyeken töltötte felnőtt éle­tét. 2004-ben feleségével együtt az Egyesült Államokba költöztek, ahol telefonszolgáltatások eladásából éltek, majd – immár nagycsaládosként – 2009-ben tértek vissza Hódmezővásárhelyre. Családja egyáltalán nem ismeretlen a térségben: apai ágon a Békés megyei Sarkadról származnak, dédapja az Országgyűlés hivatalnokaként, nagyapja Békés vármegye aljegyzőjeként dolgozott. Felesége elismert szülésznőként rengeteg hódmezővásárhelyi család életének lett részese, hiszen rengeteg újszülöttet segített a világra az elmúlt közel egy évtizedben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!