hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország kormányozhatósága is a tét!
Hack Péter az áprilisi választásról

2018. 03. 28.
A rendszerváltás – a Nemzeti Kerekasztalnál kötött megállapodásnak, majd az MDF–SZDSZ egyezségnek köszönhetően – egy, európai léptékben is stabil kormányzati rendszert alakított ki Magyarországon. Ennek köszönhetően az 1990-es választástól egészen a 2014-esig nemcsak attól nem kellett tartani, hogy egy esetleges kormányváltás káoszba taszítja az országot, de 1993/94-ben az MDF, majd 2008 és 2010 között az SZDSZ kiválása miatt kisebbségben maradt MSZP-kormány annak ellenére is vezetni tudta az országot, hogy politikai hátországa összeomlott.

Most más a helyzet. Magyarország stabilitása egyáltalán nem magától értetődő. Olyannyira nem, hogy az április 8-i országgyűlési választás egyik kiemelten fontos tétje, hogy megmarad-e az ország kormányozhatósága. Annál is inkább, minthogy pontosan látható: az ellenzék és a támogatói azon a véleményen vannak, hogy a választás tétje az, hogy bármi áron, csak legyen vége az Orbán-korszaknak. Ezért szó szerint semmi nem drága nekik, akár az sem, hogy az ország adott esetben kormányozhatatlanná válik.

Erre a legjobb példa Gyurcsány Ferenc március elején a Civil Rádióban elhangzott nyilatkozata, amely szerint esetleges győzelmüket követően az ellenzéki pártok képtelenek lennének megegyezni egymással, ezért elhúzódó tárgyalások után vélhetően újabb választásokat kellene kiírni. Gyurcsány szerint egyébként ez nem probléma, hiszen például Németország is hónapokig volt stabil kormány nélkül. Mindezt, ismételjük, Magyarország volt miniszterelnöke mondta, sokat elárulva a jelenlegi baloldal állapotáról. Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely pedig a múlt héten a Magyar Narancsnak elképzelhetőnek nevezte, hogy Orbán Viktor maradjon Magyarország ügyvivő miniszterelnöke akkor is, ha a Fidesz elveszítené parlamenti többségét (ez a helyzet egyébként szükségszerűen előáll, ha senki nem szerez a kormányalakításhoz szükséges többséget).  Karácsony nyilatkozatával voltaképpen elismeri az ellenzék kormányzóképtelenségét – a kérdés már csak az, hogy ebben az esetben miért nem a Fideszre történő szavazást ajánlja az ellenzéki választóknak.

***

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!