hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elzárjuk a csapot?
Orosz gáz helyett románt hozna a kormány

2018. 03. 29.
Az elmúlt évek szoros oroszbarátságához képest több meglepő hír is napvilágra került a közelmúltban: Magyarország kedvezőbb hitellel váltja ki a Paks 2-re felvett orosz hitelt, emellett Romániából és Lengyelországból érkező gázzal enyhítené az orosz gázfüggőséget.


A hazánk és Oroszország közötti legerősebb kapocs a gáz. A KSH adatai szerint 2005-ben Magyarországon a ténylegesen lakott ingatlanok 75 százalékában volt bevezetve a gáz. A hazai gázmennyiség 75-80 százaléka Oroszországból származik, emellett a paksi atomerőmű üzemeltetéséhez szükséges uránt is az oroszoktól vásároljuk.

Az ellenzékben oroszellenes Fidesz, illetve vezetője, Orbán Viktor 2009-ben normalizálta viszonyát Vlagyimir Putyinnal. Orbán kifejezte, hogy az ideológiai viták helyett a kölcsönös érdekek mentén kell közelíteni a keleti nagyhatalmak felé. A kapcsolat szilárdságára utal, hogy a Gazprommal kötött, 2021-ben lejáró gázszerződéssel kapcsolatban Szijjártó Péter tavaly októberben azt mondta, hogy a folyamatos ellátás érdekében új megállapodást kötünk.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!