hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellenzéki sakkjátszma a billegő körzetekben
Mozaikkészítők

2018. 03. 08.
Bár Hódmezővásárhelyen „csak” időközi polgármester-választást rendeztek, a meglepő ellenzéki siker lélektani hatással lehet az áprilisi voksolásra. A verseny pont a választás előtt vált szorosabbá. Célegyenesbe fordult a választási kampány: a hét elején kiderült, kik indulnak egyéni körzetekben, és az is, mely pártok tudtak országos listát állítani.

A parlamenti pártok közül a Fidesz–KDNP 106, a Jobbik 106, az MSZP–Párbeszéd 58, a DK 46, az LMP 106, az Együtt 51, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 50, míg a Momentum Mozgalom 99 jelöltet tudott állítani.

A politikai elemzők és a politikusok is megegyeznek abban, hogy a választás végeredménye döntő részt az egyéni körzetekben dől el. 2014-ben a győztes Fidesz–KDNP az összesen megszerzett 133 mandátumból 96-ot egyéni körzetben nyert el. Más aspektusból nézve: a 106 egyéni körzetből 96-ban a Fidesz–KDNP jelöltje győzött, vagyis az egyéni körzetekben nyomasztó fölénnyel nyert. Ez azonban csak távolról szemlélve igaz: a 96 győztes közül csupán 20 olyan volt, aki több mint 50 százalékkal nyert. 76 kormánypárti induló nem tudta megszerezni a szavazatok felét, sőt, 25 körzetben 40 százalék alatti eredménnyel végzett, mégis vitte a mandátumot, mert a többi induló még kevesebb voksot kapott. Mindebből tanulva az ellenzék most koordinált jelöltállításon dolgozik. Az ideális cél a szemszögükből az lenne, ha a kormánypárti indulóval szemben mindenhol egy erős ellenzéki politikus indulna, erre azonban több ok miatt sincs esély: a Jobbik sehol nem akar koordinálni, másrészt minden pártnak érdeke minél több saját egyéni jelöltet állva hagyni, mert minél inkább csökkentik a számukat – 27 alá nem is mehetnek, mert akkor nem állíthatnak országos listát –, annál kevesebb állami támogatást kapnak. Az MSZP-nek például, amely 58 körzetben állít saját jelöltet, legfeljebb 4 induló visszaléptetése áll érdekében, mert ha 54 alá megy a jelöltjeinek száma, 150 millió forintnyi állami támogatástól elesik.

Azonban mindezt figyelembe véve sem lefutott a választás, már csak azért sem, mert a váratlan és nagyarányú hódmezővásárhelyi ellenzéki siker lélektani előnyhöz juttathatja a kormányváltást akaró szavazókat. Politikai elemzők szerint ahhoz, hogy a Fidesz–KDNP-nek ne legyen ismét kétharmada, az ellenzéki pártoknak – az MSZP–Párbeszéd, a DK és az LMP alkotta baloldalnak, illetve a Jobbiknak együttvéve – 15-20 egyéni körzetben kellene győzniük. Ahhoz, hogy a Fidesz–KDNP-nek ne legyen abszolút többsége – tehát kevesebb, mint 100 képviselője kerüljön be a parlamentbe – 40-50 körzetet kellene elhódítania az ellenzéknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!