hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A romlás és ellenszerei

2018. 04. 19.
Beszéljünk őszintén és egyenesen a meztelen valóságról… kezdtem volna, de rájöttem, hogy ma sokszor épp azok kezdik így, akik nem őszintén és nem egyenesen akarnak beszélni. Kezdjük újra. Fontos lenne megbeszélni sok ügyet. A sok ügy egyike a korrupció. Fontos ügy, de túl gyakran csak egyszerű támadó fegyverként használják a propaganda doktorai. Számukra a lényeg: az ellenfél tönkretétele. Pedig valóban komoly kérdésről van szó. Húzzuk ki a dolgot néhány percre a kampány mocsarából, és vizsgáljuk meg, amit látunk.

Először nézzük meg, hogy mi is az, amiről szó van. A latin corruptio szó jelentései: közéleti züllöttség, megromlás, megrontás, megvesztegetés, romlottság. Egy, a témát összefoglalóan ismertető tanulmány bevezetője így vázolja az alaphelyzetet:

„A korrupció vírusa a világon mindenütt, minden történelmi korban felbukkant, időnként pusztító járványok formájában. Klasszikus eseteit a görög mitológia (Páris almája) és a Biblia is őrzi (a hamis sáfár). Virulenciája mindig hullámzó: nagy korrupciós korszakok után Savonarolák és Robespierre-ek hada indult támadásba a korrupció ellen, de csak azzal az eredménnyel, hogy több-kevesebb idő után a vírus újabb, bonyolultabb mutációinak nyisson széles kapukat. A korrupció lényegileg változó és rejtőzködő jelenség; nem véletlen, hogy még annyira sem találunk általánosan elfogadott definíciót rá, mint más társadalmi, gazdasági, politikai jelenségekre. Nincs olyan moralista, büntetőjogász, társadalomtudós, aki véglegesnek szánt definíció bűnére vetemedne.” (Aszalós János: A korrupcióról. Iskolakultúra 1999/9, a neten olvasható!)

A korrupció szó jelentései  jól rávilágítanak arra, hogy a jelenség az általános romlottságot is jelenti, az erkölcsi értékek megromlását, és ebből alakul ki a pénzügyi korrupció is. Ez egyértelművé teszi, hogy küzdeni ellene csakis a széleskörű morális javulás talaján lehet.  A korrupció ellen a leghatásosabb fegyver az idejében és körültekintően végzett erkölcsi nevelés. Eötvös József 1868-ban egy parlamenti hozzászólásban így nyilatkozott a képviselői függetlenség (=összeférhetetlenség) vitája kapcsán: „A függetlenség tisztán a jellemben fekszik... nem fekszik a helyzetben, az állásban, hanem fekszik az ember saját becsében.” (Eötvös József: Arcképek és programok. Budapest, Magyar Helikon, 1975, 723.)” (Aszalós) 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!