hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Corvinusból a Lidlbe?
Veszélybe került az egyetemi oktatók utánpótlása

2018. 02. 01.
A Lidl a pénztárosokat bruttó 260 ezer forinttal veszi fel, ami meg­felel egy adjunktus kezdőbérének. A bérkérdés, a kancellári rendszer és a magyar felsőoktatás versenyképessége volt a visszatérő téma a Magyar Felsőoktatás 2017 című szakmai konferencián, amelyet a BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja rendezett. Az alkalomra egy, a felsőoktatás elmúlt évtizedét áttekintő tanulmánykötet is megjelent.

A felsőoktatás színvonalának egyik meghatározó eleme az oktatók bérezése, amelynek az emeléséről 2015-ben született parlamenti döntés. Eszerint az állami felsőoktatásban dolgozó oktatók, tanárok és kutatók bérét három évre elosztva, 2016–2018 között 25 százalékkal emelték meg, ez az adjunktusok nettó 147 ezer, a tanársegédek 122 ezer forintját átlag 30-40 ezer forinttal növelte meg. Összevetésként: a Lidl bejelentése szerint idén márciustól az átlag 20 százalékos béremelésüknek köszönhetően munkavállalóik havi átlagbére bruttó 365 ezer forintra nő.

Az egyetemi oktatók egyszeri béremelése nem jelent hosszú távú rendezést, ráadásul a garantált bérminimum-emelés, valamint a doktorandusz hallgatók ösztöndíjának 180 ezer forintra való növelése komoly bérfeszültségeket szül az ágazaton belül is. Dezső Tamás egyetemi tanár a konferencián kijelentette, hogy a közalkalmazotti bértábla egységes megemelése jelentené a megoldást. Ám erre régóta nem hajlandó egyik kormány sem – 2008-ban a teljes közalkalmazotti bértáblát befagyasztották, és csak 2013 után kezdődött egyes ágazatok egyes munkaköreinél emelés, viszont a tavaly óta bevezetett minimálbér-emelések hatására a közszférában is összecsúsztak a bérek.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nemrég közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar oktatói bérek sem a versenyszféráéval, sem az európai ­– de még a közép-európai – oktatói bérekkel sem versenyképesek. Így nem képesek ellensúlyozni a külföldi és hazai piaci elszívó erőt, amely a felsőoktatási szakemberek, valamint leginkább az utánpótlás biztosításában okoz évről-évre növekvő nehézségeket. Az MRK javaslatát – amely az általa kidolgozott bérfejlesztés egy részét teljesítményarányossá tenné – elküldte az EMMI-nek. Csakhogy – mint arra dr. Bódis József, az MRK elnöke is utalt a konferencián – eddig az MRK egyetlen kidolgozott javaslatát sem vette figyelembe a minisztérium.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!