hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Skandináv modell itthon?
Miről szól az úgynevezett szociális demokrácia?

2018. 02. 22.
Az elmúlt időszakban a magyar politikai élet mintha újra felfedezte volna a baloldali gondolkodást, legalábbis annak bizonyos elemeit – különös módon mintha utolsóként a baloldali pártok eszméltek volna.

A Fidesz már 2008-ban a szociális népszavazással alakította ki a két évvel később megszerzett kétharmadhoz szükséges „új többséget”, de a Jobbik 2018-as kampányának is központi eleme lett a hazai bérek felzárkóztatását célzó bérunió gondolata.

A baloldalon az októberben lemondott szocialista miniszterelnök-jelölt Botka László, majd a Párbeszéddel együtt az MSZP listájának élére katapultált Karácsony Gergely is szívesen beszél egy baloldali fordulat szükségességéről – részben nyilván feledtetve a kormányon a Tony Blair-féle szociálliberális irányzat befolyása alá került MSZP múltját.

Az Új Egyenlőség főszerkesztője, Pogátsa Zoltán szerint sem az Orbán-rendszer, sem az azt megelőző 20 év nem adta meg az embereknek a felemelkedés lehetőségét (sőt a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP–SZDSZ-kormány egy amerikai kutatás szerint az egyik legrosszabb teljesítményt nyúj­­tó kormány volt világviszonylatban). A szociális demokrácia lényege ezzel szemben az, hogy az emberek érzik, hogy a politika az ő életminőségük javításáért dolgozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!