hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Spin doctorok születése
A kampánytanácsadói szakma megjelenése Magyarországon - Első rész

2017. 11. 23.
A Politikusok mellett működő kampánytanácsadók szerepe a 20. század utolsó évtizedeiben egyre fontosabbá vált a demokratikus versenyben. A magyar politikában az ezredforulótól tettek szert egyre komolyabb befolyásra a spin doctorok.

A hazai közéletben 1998-ig nem nagyon lehetett hallani kampánygurukról, valósággal dugdosták őket a pártok. „A kilencvenes években kifejezetten titkolnivaló volt, ha egy politikus nem maga írta a beszédeit. Gyengeségnek számított, ha egy politikus profi szakemberre bízta kampánya egy-egy területét, az pedig sokáig föl sem merült, hogy a teljes kampányt külsősökre bízzák” – emlékezett ezekre az évekre egy, az SZDSZ, majd az MSZP több kampányában kulcsszerepet játszó tanácsadó.

Spin doctorok

A spin doctorok őshazája az Egyesült Államok, ahol a helyi seriftől egészen az elnökig minden közhivatali tisztséget választás útján lehet elnyerni, így az országban permanens kampány zajlik, amely során kitermelődött egy komoly, politikusok tanácsadásával foglalkozó szakértői gárda, amelynek tagjai nyílt piacon játszanak, az elért sikereik beszélnek helyettük, és keresetté teszik őket a politikusok körében.

Maga a spin doctor kifejezés, amely a „spin” (magyarul pörgetni, csavarni) szóból ered, tükrözi a közéleti tanács­adói  tevékenység nyakatekert voltát. Arra a kommunikációs szakemberre használják, aki addig csűri-csavarja a hí­reket, amíg azok pozitív üzenetként jelennek meg – bármilyen károsak is voltak eredeti állapotukban. A fogalom először 1984-ben jelent meg a New York Times hasábjain, Ronald Reagan és Walter Mondale elnökjelölti vitájáról szóló írásban. A cikk arról szólt, hogy Mondale fölényesen uralta a vitát, és Reagan „spin doctorai” csak csodával határos módon tudták győztesként kihozni az akkori elnököt. A kifejezést konkrét személyre is használták később, szintén Reagan elnöksége alatt: Donald Regant, az elnök kabinetfőnökét illették „A Forgatás Mestere” (the Master of Spin)  jelzővel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!