hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feszült szeptember a közoktatásban
Zaklatottan indul a tanév

2017. 09. 07.
A közoktatás vitathatatlanul jó irányba halad, a rendszer átlátható lett, a források és a bérek növekednek, az új kerekasztal új NAT-ot készít, a fejlesztés lehetősége pedig az igaz­ga­tók kezében van – hangzik kormányoldalról. A szakma viszont kevésbé boldog, mert a peda­gó­gus­bérek még mindig alacsonyak, az új NAT tervezete szerint a tanárok és diákok leter­helt­sége nem csökken, marad a túlcentralizált rend­szer, és érdemi egyeztetésekre továbbra sincs kilátás.

„Becsapottnak érzik magukat a tanárok, mivel a pedagógusbér-emelés utolsó, szeptembertől folyósított részletét csak egy évig fogják megkapni egyfajta mozgóbér gyanánt – ha egyáltalán megkapják” – mondta lapunknak Mendrey László, a PDSZ elnöke. Mint ismert, a pedagógus életpályamodell 2013-as bevezetésével a kormány 50 százalékos általános béremelést ígért, több részletben teljesítve. A Klebelsberg Központ közleménye szerint az utolsó részletet – ami átlagosan 3,5 százalékos bruttó bérnövekedést jelent – idén szeptembertől kapják meg a pedagógusok. Ezt a keretet az intézményvezetők – amennyiben van a tantestülettel közösen kidolgozott kritériumrendszerük – differenciáltan, azaz teljesítmény alapján oszthatják szét.

„Mozgóbér”

Mendrey szerint a béremelés differenciálására tett javaslat felháborodást váltott ki, mivel ez az emelés minden kollegának jár. „Tudomásom szerint az iskolák túlnyomó többségében nem differenciálnak, hanem mindenki megkapja a neki járó emelést. Pár ezer forintos különbségnek eleve nincs teljesítményösztönző hatása, viszont súlyos feszültségeket okozhat a tantestületekben. Ráadásul ez az utolsó emelés nem épül be az alapbérbe, hanem mozgóbér, amely csak egy évre szól. Hasonló a 2011 előtti minőségi bérpótlékhoz, amit évente ítéltek oda a jól teljesítő kollegáknak, s aminek az eltörlését sokan sérelmezték” – magyarázta a PDSZ elnöke, hozzátéve, hogy nagyon fontos a teljesítmény alapján való differenciálás, de erre másik keretet kell létrehozni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!