hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellenzéki helyosztó
Ki lesz Orbán Viktor kihívója?

2017. 09. 07.
A Závecz Research Institute augusztusi mérése szerint közel egymillióval többen akarnak kormányváltást, mint ahányan a jelenlegi kormány maradását támogatják. A választók 32 százaléka, nagyjából 2,6 millió ember azt tartaná jónak, ha a Fidesz maradna kormányon a következő ciklusban is. Ezzel szemben a kormány távozását a megkérdezettek 43 százaléka, azaz 3,5 millió ember szeretné.

Mindennek látszólag ellentmond, hogy a pártok népszerűségi versenyében a Fidesz továbbra is toronymagasan vezet. A jelenség egyik oka, hogy sem a Fidesz jobboldali ellenzéke, a Jobbik, sem a baloldali ellenzéke nem képes érdemben erősödni, mivel a kormánnyal elégedetlen tömegek ezekben a pártokban sem bíznak meg. Ráadásul a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatottságát nem lehet összeadni a Jobbikéval, mivel ezt az összefogást minden szereplő kategorikusan elutasítja. A kormány leváltásához tehát önállóan kellene feljönnie a Fideszre a Jobbiknak, illetve az önmagában is megosztott baloldalnak. A feladat egyáltalán nem egyszerű, sőt sokak szerint szinte lehetetlen. Mivel azonban szeptember elején nemcsak a Fidesz, hanem több ellenzéki párt is megkezdte a nem hivatalos választási kampányt, megnéztük, melyik honnan indul versenybe. 

A Hetek információi szerint a teljes népesség körében 10-11 százalékos Jobbikot immár nyíltan támogató Simicska Lajos szűk körben fogadást ajánlott, hogy megverik az ebben a körben 23 százalékos Fideszt. Jobbikos források is arról számoltak be, hogy belső méréseik alapján reális esélyük van, igaz, azt rendre hozzáteszik, hogy a győzelemhez szükség lenne a közhangulat radikális megváltozására, amire egyelőre nincs túl sok jel. Augusztus végén Magyar György ügyvéd, Simicska több cégének jogi képviselője mindenesetre több fórumon is azt sejtette, hogy az egykori barátok – Orbán Viktor és Simicska – hosszú kapcsolatából maradhattak fenn olyan „emlékek”, amelyek érdemi hatással lehetnek a választásra. Konkrétumokat azonban az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem árult el Magyar György. 

Közben a szintén rivális Botka László gyengítése is napirenden van. Talán véletlen, de éppen a Simicska Lajos érdekeltségű Válasz.hu-n és a Magyar Nemzetben jelent meg, hogy Botka László kormányfőjelölti belépője óta radikálisan megcsappant az MSZP támogatottsága a nyugdíjasok körében.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!