hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megváltozott-e a Jobbik?

2017. 08. 07.
A 2014-es választásokon a Jobbik igazán cuki kampánnyal rukkolt elő, de már akkor sem mindenki hitt a pálfordulás őszinteségében. A vigyazo.blog.hu által akkor nyilvánosságra hozott felvétel szerint, melyen Sneider Zoltán, a parlament akkori jobbikos alelnöke beszél, egyfajta munkamegosztás van a Jobbik és olyan szervezetek között, mint a Betyársereg vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Ugyanis például neki, mármint Sneidernek a parlamentben figyelembe kell vennie az „egyszerű polgár” elvárásait, „akiben semmi nemzeti érzés nincsen”. Vagyis a párt hivatalos politikusai megpróbálnak megfelelni a nemzetietlen, ámde szavazatukat tekintve mégiscsak értékes polgároknak, míg a fent említett szervezetek  a radikálisabb szavazókra utaznak.

Kérdés, hogy az elmúlt néhány évben sikerült-e a Jobbiknak magáévá tenni a néppárttá válás alapismérveit, feltéve, hogy hiszünk a pártelnök buzgólkodásának. Vona Gábor ugyanis az idei évértékelőn olyanokat mondott, miszerint „a nemzet egészét, minden magyar embert képviselni akarnak” az úgynevezett földes­urakkal (értsd Fidesz) és helytartókkal (értsd baloldali pártok) szemben. Egész pontosan minden magyarral összefogna „hovatartozástól, státusztól, vallástól függetlenül”.

Nemrég megjelent a Tett és Védelem Alapítvány 2016-os éves összefoglalója Antiszemita gyűlöletcselekmények és incidensek Magyarországon címmel, melynek egyik tanulmánya pontosan azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy megváltozott-e a Jobbik. A kérdést különösen élesen vetette fel az az esemény, amikor a Jobbik elnöke, Vona Gábor és szóvivője, Mirkóczki Ádám 2016. december 29-én hanukai jókívánságokat küldött Köves Slomó vezető rabbinak, aki azt nyilvánosan visszautasította. Vajon valamiféle zsidó túlérzékenységről van szó? Aligha. A tanulmány részletesen elemzi már a Vona válaszában is megbúvó antiszemita kliséket, valamint összegyűjti mindazokat a jelenségeket, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy a pártelnök retorikája és a tagság elvárásai között nem kis szakadék van.

Kezdjük ott, hogy az évértékelő beszéd után a PestiSrácok.hu információi szerint több mint ötven aktív jobbikos alapszervezet vezetője által aláírt petíciót adtak át Vonának, melynek lényege az volt, hogy ezek tagsága nem támogatja az elnök politikai irányváltását és a Jobbik balra tolódó néppárttá válását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!