hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oroszveszély?
Longauer László publicisztikája

2017. 05. 04.
A magyar balliberális oldal egy dologban egységesnek tűnik: szerintük Putyin és az oroszok jelentik a Magyarországra leselkedő legfőbb külső veszélyt, Orbán eladta az országot nekik. A Momentum május elsején tartott tüntetésének is ez volt az egyik fő üzenete. „Mert a tankok ugyan elmentek, de az oroszok visszakúsztak a gázvezetékeken, az álhírportálokon keresztül. És ha valamit tanulhattunk a történelemből, az az, hogy tartani kell Oroszországtól” – mondta Soproni Tamás elnökségi tag. Nem most került elő ez az üzenet először, de a hétfői események világossá tették, hogy az egész baloldali ellenzéknek ez lesz a korrupciós csapásirány mellett a másik döntő támadási pontja a választásokig (az oroszveszély hangoztatásából a Jobbik eddig kimaradt).

Ez a vád sok jobboldali számára is hihető, ezért az ellenzéki politikusok úgy érezhetik, ez az a pont, ahol az egység megteremthető és fenntartható. Ráadásul az EU-ban és az Egyesült Államokban is nagyon divatos ez a narratíva. A demokraták nagy része szerint Trumpot is sokat segítették az oroszok. Európában is azt mondja az összes globalista-föderalista politikai erő, hogy az egységesülés ellenzői mind Putyin támogatását élvezik. A magyar történelemnek is gyakran negatív szereplői voltak az oroszok.

Természetesen Putyin nem egy angyal és rendszere sem mennyei (gondoljunk csak Moszkva, Teherán és Ankara egész Közel-Keletet átrendező szövetségére, vagy akár az orosz ellenzékiek elhallgattatására), de a személyére és rendszerére történő hivatkozással megfogalmazott bírálatok nagyrészt egy leegyszerűsítő és demagóg propaganda részei. Például a Momentum elnöke azt állította a hétfői tüntetésen, hogy Európa helyett Moszkva uralma alá viszi Orbán Viktor a magyar népet („Moszkva irányába tereli a nemzetet”).

Ehhez képest néhány napja jelentette ki a kormányfő az Európai Parlamentben, hogy elkötelezett az unió irányában, annak fenntartását akarja, igaz, nem szeretné a további egységesülést. Orbán kritikusai szerint a miniszterelnök csak ravaszkodik, de a kormányfő és a Fidesz egész eddigi pályafutása azt bizonyítja, hogy soha nem akartak az unióból kilépni. Pedig kilépni sem példátlan dolog, és nem is vezet sem orosz hódításhoz, sem diktatúrához, ahogy a Brexit bizonyítja. Ehhez képest a magyar kormány még Nagy-Britanniában is kampányolt a Brexit ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!