hetilap

Hetek hetilap vásárlás
GÖD: a borzalmak és titkok háza
A dolgozók és az ombudsman is figyelmeztetett korábban

2017. 05. 11.
Megkötözött fiatalok, berácsozott ágyak, kényszerzubbony, elzárás – múlt héten bejárta a nemzetközi sajtót az MDAC emberjogi szervezet jelentése a gödi fogyatékosok otthonában tapasztalt rettenetes állapotokról. A fenntartó Emmi azonnali vizsgálatot rendelt el, és felfüggesztette az intézmény igazgatóját. A gödi eset nem egyedi: a szociális gondozóintézetek embertelen körülményeire már számos ombudsmani jelentés is felhívta a figyelmet.

Bántalmazott, alultáplált, elhanyagolt gondozottakról, rettenetes higiéniai körülményekről írt a gödi Topház Speciális Otthon kapcsán nemrég közzétett jelentésében a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) elnevezésű, értelmi fogyatékosok helyzetével foglalkozó emberi jogi szervezet. Közzétett fotóikon ágy lábához kikötött, rácsos ágyakban tengődő, ellátatlan sebekkel tarkított vagy éppen kényszerzubbonyba zárt fiatal gondozottak láthatók, a leamortizálódott környezet pedig nem sokban különbözik a hazai átlagkórházak állapotától.

A különböző részlegeket bemutató leírás egyebek között kitér arra, hogy a Topház mellékhelyiségeit nem különítik el nemek szerint, a gyógyszerbeadás ugyanazzal a kanállal történik, a 40 fős hálószobákra egy ápoló jut, egyes gondozottakat külön helyiségekbe bezárnak, vagy – egy panasz nyomán, aminek kivizsgálására már nem kerülhetett sor – felmerült a társak által elkövetett szexuális erőszak gyanúja is. A gödi Topház 1977 óta működik, jelenleg 220, nagyrészt felnőtt korú értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült személy gondozását végzi. A KSH adatai szerint jelenleg 25 ezer fogyatékos vagy pszichiátriai beteget ápolnak országszerte a gödihez hasonló bentlakásos intézményekben.

A jelentés a múlt héten bejárta a világsajtót, beszámolt róla a BBC is, a New York Times pedig vezércikkben ismertette a beszámolót – mintegy véletlenül „city of God”-ot írva „Göd” helyett. A NYT idézte az MDAC kampányszóvivőjét is, aki szerint a rossz körülmények, a különböző visszaélésekre, bántalmazásokra utaló jelek rendszerszintű problémák, melyek politikai és szabályozási hiányosságokra vezethetők vissza, illetve arra, hogy nem biztosított az intézmények hatékony és független ellenőrzése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!