hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karesz atya megáldott, sosem felejtem
Homoszexuális pedofil botrány a Pécsi Egyházmegyében

2017. 03. 23.
Óriási kárt okoznak a pécsi katolikus egyházi botrányhoz hasonló esetek: a papok által elkövetett szexuális bűnök nemcsak a közvetlen áldozatokat, de teljes családokat tesznek tönkre, az ügyek és az eltussolásukra tett – többnyire sikeres – kísérletek pedig az egész kereszténység hitelét rombolják. Magyarországon még a világátlaghoz képest is alacsony szintű a felelősségvállalás kultúrája.

Homoszexuális pedofil botrány robbant a pécsi katolikus egyházmegyében: a hírek szerint Gál Károly atya (képünkön) szerelmi viszonyba keveredett gimnazista tanítványával. Az esetről a Szabad Pécs Facebook-oldalán adott hírt Babos Attila újságíró hétfőn délelőtt: „Már nem tagja a Pécsi Egyházmegye papságának az a korábban Kozármislenyben szolgáló pap, aki tiltott kapcsolat miatt adhatta vissza a reverendát.” A Szabad Pécs úgy tudja, a plébános hamvazószerdán kereste meg a pécsi megyéspüspököt, és „a papi hivatással össze nem egyeztethető kapcsolatot” vallott be, és emiatt már nem tagja a papságnak. „Információink szerint a plébánosnak egy Pécsett tanuló gimnazista fiúval volt viszonya” – írja a lap.

Néhány órával később a Pécsi Egyházmegye nevében Udvardy György megyéspüspök közleményt adott ki, amelyben közli: „Gál Károly atya, a Pécsi Egyházmegye papja súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját. Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és őt az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem.”

A homályos megfogalmazás ellenére hamar kiderült, miről van szó: értesüléseink szerint a hívők és tanítványai körében népszerű „Karesz atya” évek óta viszonyt folytathatott gimnazista fiú tanítványával. Úgy tudjuk, nem egészen önként adta fel magát, hanem azt követően, hogy az érintett fiatal szülei feljelentést tettek a rendőrségen. Ezt az értesülést a rendőrség nem cáfolta, de a nyomozás érdekeire tekintettel semmilyen információt nem adott. Szerdán arról értesültünk, hogy újabb szülő tett rendőrségi feljelentést az ügyben – a rendőrség ezt sem kommentálta. Az „események” – a püspök közleményével ellentétben – nem évekkel ezelőtt történtek, hanem évekkel ezelőtt kezdődtek – állítólag hat évvel ezelőtt –, és a közelmúltig tartottak. Ami, ha igaz, azt jelentheti, hogy az érintett fiú a viszony kezdetén 12-13 éves lehetett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!