hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Édesanyja hibáit nem tárja fel”
Interjú Wildmann János katolikus teológussal

2017. 03. 23.
Wildmann János katolikus teológus, az Egyházfórum című lap alapítója néhány évvel ezelőtt több egyházi szexuális visszaélést próbált feltárni, ám mint a Heteknek elmondta, mindig falakba ütközött. Interjú.

A legújabb botrányban érintett gimnázium igazgatója „semmiről nem tud”, és ez beleilleszkedik abba a sorba, hogy nálunk az ilyen esetek sokszor elsikkadnak. Annak, hogy mindeddig nem volt az egész társadalmat megrengető botrány, ön szerint mi az oka? A magyar katolikus egyház papjai erkölcsösebbek, mint mondjuk az Írországban vagy az Egyesült Államokban szolgáló kollégáik, vagy nálunk jobban összezárnak az egyházi vezetők? 

– Elvileg lehetséges, hogy nálunk nincs annyi erkölcsi botrány, mint az említett Írországban vagy az USA-ban, de az is valószínű, hogy velük szemben mi még messze nem tartunk azon a szinten, hogy őszintén szembenézzünk a problémákkal. Az utóbbi évek eseményeire nincs akkora rálátásom, mint korábban, de néhány évvel ezelőtt számos esetben azt tapasztaltam, hogy az akkori pécsi püspök nem az erkölcsi bűnök feltárásában volt érdekelt, hanem éppen ellenkezőleg, megpróbálta azokat szőnyeg alá söpörni.

Mayer Mihály egykori pécsi püspökről beszélünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!