hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyömrő az elítélt polgármestert választotta
Lehet próbálkozni

2016. 09. 12.
A Széchenyinek tulajdonított mondás szerint minden közösségnek olyan vezetője van, amilyet megérdemel. Nos, Gyömrő városa vasárnap meggyőző fölénnyel választotta újra polgármesterré azt a Gyenes Leventét, aki köztörvényes bűnügye miatt volt kénytelen lemondani a nyáron. És akiről korábban pornó­­képek jelentek meg az interneten, melyek némelyikén valamilyen fehér port szív fel az orrába. Újraválasztásával Gyenes kisebb kormányon belüli vihart is generált.

Ragyogóan süt a nap a meteorológiai nyár utolsó napján, az erős fény még inkább kiemeli a gyömrői főtér díszburkolatát. Járókelőket szólítok meg, Gyenes Levente fölényes győzelmének okait firtatva. „Azért győzött, mert mindent megtesz a városért, és mindenki ismeri” – mondja egy idősebb nő. „Amikor idejött, 2000 körül, ez egy szegény község volt. Mára nincs egyetlen földút, van strandunk, fel lett újítva az összes iskola és bölcsőde, a polgármesteri hivatal” – sorolja a polgármester érdemeit egy férfi. Mindegyikük rá szavazott, nem is tagadják.
– Tudtak a korábbi erkölcsi botrányairól, a pornóképekről, a fehér porról? – kérdezem. A férfi szerint az se biztos, hogy a képek valódiak voltak: „bárkiről hamisítok tíz perc alatt ilyet”. A nő szerint a polgármester csak a feleségének és a családjának tartozik elszámolni, a magánéletéhez senkinek semmi köze. Ugyanígy érvel egy fiatal nő is. Egyébként meg azért is rá szavaztak, mert a fő ellenlábasa, Horváth István „semmit nem tett Gyömrőért, azt se tudják, kicsoda valójában”. Igaz, volt egy harmadik jelölt is, de ő eleve úgy indult a választásnak, hogy nem akar „túl sok szavazatot szerezni”. Meg is lett a kívánsága, nagyjából 88 gyömrői polgár szavazott rá. (Gyenes több mint négyezer voksot kapott, Horváth ezer néhány százat.)        
„És mit szólnak a köztörvényes ügyhöz?” – kérdezem tovább a polgárokat Gyenes büntetőügyéről, melyben 9 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. „Ja, az adócsalás? Ki nem csal adót?” – kérdez vissza a férfi mosolyogva. „Akárkit megkérdezhet, ugyanezt fogja mondani” – teszi hozzá búcsúzóul. A legtöbb megszólított járókelő tényleg hasonlóképp érvel, de azért akad kivétel is: „Vasárnap óta szégyellem, hogy gyömrői vagyok: Gyenes újraválasztása alapján egyértelmű, hogy az emberek nagy részét nem érdeklik erkölcsi szempontok” – mondja egy középkorú helyi értelmiségi, amikor Gyenes Levente sikerének okáról kérdezem. Hogy mit tud a polgármester? A férfi megerősíti a többektől kapott választ: jó kapcsolatrendszerének köszönhetően sok pénzt és beruházást hozott a városba. „Még a választás előtti napon is átadtak egy új burkolatot a tó partján.”
Mint mondtuk, immár 14 éve vezette töretlen sikerrel Gyömrőt, amikor idén májusban le kellett mondania: a kecskeméti számlagyárként elhíresült bűnügy hetedrendű vádlottjaként felfüggesztett börtönre ítélték. Az ítélet szerint a bűncselekmény-sorozat 2006 májusától 2009 októberéig tartott, a fiktív számlákat 51 vállalkozás használta fel. A számlák bruttó értéke több mint 1,8 milliárd forint volt, az elcsalt áfa összege meghaladta a 400 millió forintot.
Gyenes lemondott a polgármesteri címről, de napokon belül elterjedt, hogy az időközi választáson elindul. A sajtó állás­foglalást kért, többek között a kormánytól. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a választás előtt azt mondta, a törvényalkotó szándéka az volt, hogy aki méltatlanná válik egy pozícióra, az ne tölthesse be újra, hiába választják meg. A jogszabály értelmében ugyanis Gyenes joggal indult el az időközi választáson, mivel nem tiltották el a közügyektől. Lázár mellett a Pest megyei Kormány­hivatal is egyértelművé tette: ha meg is választják Gyenest, a méltatlanság fennáll, ezért meg kell fosztani polgármesteri címétől. Nos, Gyenest nagy fölénnyel megválasztották, ám az igazi fordulat ezután jött: bemutatott egy olyan állás­foglalást, miszerint meg is tarthatja címét. A Belügyminisztérium Önkormányzati Módszertani Főosztálya szerint „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlanságra hivatkozással megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn: nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született. A kérdésben tehát az az álláspontunk, hogy amennyiben a volt polgármestert újraválasztják, nem kell méltatlansági eljárást indítani.”
A belügy tehát homlokegyenest másként látja a kérdést, mint a Miniszterelnökség. Ezek után a Hetek megkereste a Pest Megyei Kormányhivatalt: mi jöhet ezután, kinek van igaza? Ezt írták: „A Miniszterelnökség és a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontja szerint az újra megválasztott Gyenes Levente nem maradhat hivatalában, mert továbbra is fennáll a méltatlanság, hiszen 2016 tavaszán jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Ha Gyenes nem mond le önként a tisztségéről, a kormányhivatal kezdeményezni fogja a méltatlansági eljárás lefolytatását a képviselő-testületnél. (…) A képviselő-testületnek a következő ülésén, legkésőbb a kezdeményezést követő 30 napon belül ki kell mondania a méltatlanságot. Ha ez nem történik meg, vagy a döntés jogszabálysértő, a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bíróságnál fogja kezdeményezni a polgármester méltatlanságának kimondását.”
Amikor mindezt összegzem az egyik megszólított gyömrői polgárnak az utcán, elmosolyodik: „Most majd jön egy bírósági procedúra, az eltart két évig, közben Gyenes marad Gyömrő élén, aztán jön az új választás, és megint nyer. Úgyhogy lehet próbálkozni.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!