hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rejtett világ a Jára völgyében
Idén is folytatják hagyományos vándorlásukat a sátoros cigányok

2016. 08. 14.
A Hagyomány szerint minden évben március második felében indulnak útnak téli szálláshelyükről a sátoros cigányok. A még hagyományos életformát élő vándorcigányok számára a megélhetést késő őszig az erdők biztosítják. Nagyobb települések közelében, de elkerülve a forgalmas főutakat, egy-egy folyó árterületén vagy tó közelében fekvő réten telepszenek meg. Az életforma már letűnőben van, csak pár család járja az országutakat, velük futottunk össze Erdély egyik zugában, a Jára völgyében.

Kolozsvár előtt, Magyarlóna felé fordulunk le a nemzetközi főútról a borrévi rév felé. Az eldugott falvakban csendesen folydogál az élet a hétköznapok medrében. Csend van, csak az autópálya felől hallatszik némi zaj. Ahogy a Jára vize kanyarodik, hirtelen zsibvásári hangulatba csöppenünk, vándorló cigányok tábora hangosan vitázik a rendőrökkel. Az éppen tetőfokára hágó indulat miatt nem állunk meg, de a forgatag olyan izgalmas, hogy a település végén mégis visszafordulunk, és az egyik bár teraszára telepedve messziről figyeljük az eseményeket. A kávé mellé információt is kapunk a perpatvarról, a tulajdonos készséggel tájékoztat bennünket a vitáról, amelynek lényege, hogy Romániában a közterületen törvény tiltja a táborozást. Magánterületen ugyan lehet táborozni, de ahhoz a tulajdonos engedélye kell, különben a táborozó birtokháborítást követ el.

A Jára ártere folyamatosan változik, a folyó irányánál már csak a tulajdonviszonyok kuszábbak: a területet sem a település nem birtokolja, sem magántulajdonban nincs. A folyó menti terület valamiféle állami tulajdonba tartozik, de rejtély, hogy mely állami szerv a tulajdonos. Ráadásul a Jára folyamatosan rombolja és építi a meder környékét, ezért még bonyolultabb az ügy. A második kávé után a rendőrök távoznak a helyszínről, és a tábor is lenyugszik, bár ez még így is messze van a falu álmos hangulatától.

A táborból egy magas, jól öltözött férfi jön a terasz felé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!