hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Érvényes lesz-e a népszavazás?
Bakondi szerint megszűntek a tiltott határátlépések

2016. 08. 04.
Stabilizálódni látszik a helyzet a magyar–szerb határon a július elején életbe léptetett intézkedések nyomán. Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó egyenesen arról számolt be a közmédiában, hogy megszűntek a tiltott határátlépések határainkon. A közvélemény-kutatók mérései szerint egyáltalán nem kizárt, hogy érvényes és eredményes lesz az októberi népszavazás.

Bakondi György említett szavai az M1 csatorna szombat esti műsorában hangzottak el, amelyben a főtanácsadó értékelte a július 5-én életbe léptetett intézkedéseket. Mint ismeretes, egy hónappal ezelőtt jelentősen megerősítették a déli határ védelmét, újabb rendőri és katonai erőket vezényeltek a térségbe (amelyek létszáma ezzel most már megközelíti a tízezret), s javították a határőrizeti szervek technikai felszereltségét is. A határtól számított 8 kilométeres zónában elfogott illegális bevándorlókat július eleje óta visszakísérik a kerítés túloldalára, ahol útbaigazítják őket a tranzitzónák felé. Bakondi sikeresnek ítélte a határvédelem megerősítésére tett erőfeszítéseinket, s arról számolt be, hogy az intézkedésnek köszönhetően a még üzemelő befogadóállomások létszáma is folyamatosan csökken: az idegenrendészeti központokban 40 százalék, az őrzött és nyílt táborokban pedig 60 százalék körüli a telítettség.

Hermetikusan lezárt magyar határ

Bakondi szavait a rendőrségi statisztikák is alátámasztják. A rendőrség honlapján, a police.hu oldalon olvasható adatok szerint az elmúlt hétvégén, péntektől vasárnapig 211 határsértőt tartóztattak föl az ország területén, ebből 190 főt az említett 8 kilométeres zónában, s csupán 21 embert fogtak el az ország területén mélységben, illetve más külső határszakaszokon. Az elmúlt héten, hétfőtől vasárnapig a szerb–magyar határ térségében összesen 411 migránst tartóztattak föl és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten – július 18-tól 24-ig – ez a szám 414 volt. Más külső határszakaszon és mélységben csupán néhány embert fogtak el naponta – derül ki a rendőrségi összesítésből. Ez azt jelenti, hogy az illegális bevándorlók elenyésző része jut csak át a 8 kilométeres határzónán, vagyis valóban működik a „retesz”. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárást kezdeményeznek a hatóságok. A bírósági gyakorlat szerint az ítélet általában kitoloncolás, amit ritkán lehet végrehajtani, mivel Szerbia csak korlátozott számú kiutasított személyt fogad vissza – az érintettek ezért nyitott táborokba kerülnek, ahonnan rövid időn belül továbbindulnak Ausztria felé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!