hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet a kerítés szerbiai oldalán
A migrációs válság és a Vajdaság

2016. 08. 11.
A magyar–szerb határon felállított kerítés megépítése óta komoly migrációs nyomás nehezedik a vajdasági településekre, bár most jóval kevesebb menekült érkezik, mint tavaly ilyenkor.

Annak ellenére, hogy a migrációs helyzet összehasonlíthatatlanul jobb a 2015-ös állapotokhoz képest, Szerbia északi tartományában, Vajdaságban továbbra is több ezer bevándorló várja sorsa jobbra fordulását.

A balkáni országok összefogásának, illetve a bolgár és a macedón határon megerősített határvédelemnek köszönhetően most kevesebben jönnek ugyan, mint tavaly nyáron, de miután a magyar kerítés „megfogja” az érkező csoportokat, a menedékkérők a tavalyinál sokkal hosszabb időt töltenek a határövezetben.

Az egyik legolvasottabb vajdasági lap, a Magyar Szó beszámolója szerint nemrégiben Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter meghívására a belgrádi amerikai és osztrák nagykövet tett látogatást a határövezetben, többek között a horgosi határátkelőnél felállított tranzitzónában és a szabadkai ideiglenes befogadó állomáson, ahol a miniszter arról beszélt, hogy Szerbia továbbra is mindent megtesz, hogy a területén áthaladó menekülteknek emberséges feltételeket teremtsen. Ugyanakkor megemlítette, hogy a horgosi határátkelőnél feltorlódott menekültek problémáját megoldaná, ha a magyar hatóságok ezentúl a macedón–szerb határon fekvő presevói befogadó központban kezelnék a menedékkérelmeket. Ha ez megtörténne, állítása szerint „fél órán belül” kiürülne a horgosi illegális sátortábor, s a menedékkérők Európa egyik legjobb táborába kerülhetnének vissza – fogalmazott Vulin.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!