hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vihar Tőkés László kitüntetése körül

2016. 03. 17.
Egy bírósági döntés nyomán Klaus Johannis román elnök visszavonta Tőkés László 2009-es román állami kitüntetését, amit az 1989-es forradalomban játszott szerepéért kapott. A lépést még Victor Ponta korábbi kormányfő kezdeményezte, amiért Tőkés felvetette az ötletet, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Klaus Johannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését. Az államfő ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be az elmúlt héten. Döntésével emlékeztetett arra, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, melynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat. Johannis elmondta, hogy több szempontot is figyelembe vett ebben a helyzetben. „Aki kitüntetést adományoz, el akarja ismerni a kitüntetett érdemeit, és meg akarja jutalmazni őt. Aki viszont elfogadja a kitüntetést, annak el kell ismernie Romániát, a román alkotmányt, és tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek az alkotmány alapját képezik” – hangoztatta az államfő.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Băsescu volt román elnöktől a Románia Csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet az erdélyi magyarok felett.

A volt püspök szavai rögtön bombaként robbantak a román sajtóban és közvéleményben, hiszen a védhatalmi kifejezés nagyon éles bírálata Románia kisebbségekkel kapcsolatos viselkedésének. A legfőbb román közjogi méltóságok mindegyike bírálta Tőkés Lászlót, amiért azt javasolta, Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!