hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saul fia - Az ötlettől az Oscar-díjig

2016. 03. 10.
Tíz év telt el az inspirációt adó könyv megtalálása és a Saul fia Oscar-díja között. Nemes Jeles László csak sokadik próbálkozásra talált producert az ötlethez, abban pedig, hogy mégsem adta fel, édesanyja is sokat segített. Röhrig Géza a forgatás során teljesen elzárkózott a külvilágtól, önmagával folytatott heves vitáit követően pedig kiérlelődött a sonderkommandósokról alkotott álláspontja. Eddig nem ismert részletek a sikerfilmről és a borzalmas történelmi háttérről egy új interjúkötetben.

„Néhány hét múlva lejár a Sonderkommando négy hónapos terminusa. Mi itt valamennyien elpusztulunk, ezzel teljesen tisztában vagyunk! Ha mi már nem is leszünk életben, gondoskodunk arról, hogy a világ megismerje egy magát felsőbbrendűnek tartó nép emberi ésszel elképzelhetetlen kegyetlenségét és aljasságát” – írta Dr. Nyiszli Miklós orvos Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban című könyvében. A Sonderkommando – „különleges egység” – tagjai pergamentekercsekre jegyezték fel a koncentrációs táborban történteket, a szisztematikus népirtás részleteit, a hóhérok névsorát az áldozatok hozzávetőleges számával, majd a tekercseket fémhengerekbe tették és elásták.

Nyiszlit 1944 májusában deportálták a nácik, és egyike volt annak a hatvanezer fogolynak, akik a német vereség következtében túlélték a haláltábort. 1946-ban jelentette meg könyvét. A mű az Oscar-díjas Saul fia című film egyik legfontosabb forrása volt. Mindez és sok eddig nem ismert információ az alkotókról, a filmkészítés folyamatáról és persze magáról a holokausztról is kiderül egy új könyvből. A napokban megjelent Saul útja Váradi Júlia interjúira épül: megszólal benne Nemes Jeles László, Röhrig Géza, Erdély Mátyás operatőr, Zányi Tamás hangmester, Rajk László látványtervező, Vági Zoltán történész, Sipos Gábor, a film egyik producere és Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója is. A könyv a „gondolattól a világhírig” megtett utat vázolja fel: a sonderkommandósok emlékei „Auschwitz-tekercsek” néven ismertek. Illetve csak kevesek számára azok. Tíz évvel ezelőtt még kevesebben hallottak róluk, ám Nemes Jeles László ezen kevesek között volt. Akkoriban asszisztensként dolgozott Korzikán egy filmforgatáson, ennek során talált rá egy francia történelmi könyvben a tekercsekre. Miután elolvasta, úgy gondolta, a sonderkommandósok beszámolói alapján kellene bemutatni a haláltábor egy napját. „Nagyon egyszerű történetet akartam. Azt találtam ki, hogy egy krematóriumi rab rátalál egy fiú holttestére, azt gondolja, hogy a fiú az ő fia, és megpróbálja eltemetni” – nyilatkozta Nemes Jeles a könyvben. 

Hogy tíz éven keresztül kitartott terve mellett, nagyban köszönheti édesanyjának is, akit bevont a filmkészítés fázisaiba, és aki sok filozófiai kérdésben segített neki. Tőle tanulta azt is, hogy „intenzíven kell a világgal foglalkozni”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!