hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népszavazások: csapdahelyzet?
Mit kockáztat a Fidesz?

2016. 03. 03.
Súlyos vereséget szenvedett vasárnap a Fidesz Salgótarjánban; ez a kormánypárt ötödik súlyos időközi veresége 2014 novembere óta annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások még most is – 2006 nyara óta megszakítás nélkül – a Fidesz vezetését mutatják. De vajon okkal fél a kormánytöbbség valamiféle lopakodó protesthangulattól? Vagy ha nem, mi oka volt a Nemzeti Választási Bizottságnak arra, hogy a nyilvánvaló törvénytelenségek ellenére zöld utat adjon a kopaszok által támogatott néni népszavazási kezdeményezésének a vasárnapi boltzár mellett, ami egyben az MSZP kérdésének elkaszálást jelentette? És vajon mekkora kockázattal jár a Fidesz számára a kormány kvótaellenes kérdéséből születő népszavazás?

2014 óta a kormánnyal elégedetlen választók rendre az esélyes ellenzéki jelölt mögé sorakoznak fel: a baloldaliak minden további nélkül átszavaznak a jobbikos jelöltre vagy fordítva. Így nyert Kész Zoltán Veszprémben, míg Tapolcán és Ózdon a jobbikos jelölt.

Salgótarjánban a vasárnapi időközi polgármester-választáson a Jobbik gyengén szerepelt. Míg 2014-ben 12 százalékot kapott a jelöltje, most vasárnap csupán 6 százalékot szerzett. A Fidesz arányaiban nem veszített a korábbi eredményéből: most is 40 százalékon végzett, sőt a szavazatok számát tekintve erősödött is 2014-hez képest, ám az MSZP–DK–TVE közös jelöltje radikálisan növelte a baloldal támogatottságát. 2014-ben Dóra Ottó – akinek elhalálozása miatt kellett időközi választást tartani – csupán 50 szavazattal nyert akkori fideszes ellenfelével szemben, a mostani jelölt Fekete Zsolt 1800 szavazattal 12 százalékot vert rá fideszes ellenfelére. Tehát ezúttal a 2014-ben még jobbikos szavazók is a balos jelölt mögé álltak és a protestszavazók is őt erősítették.

A 2014-es általános választások óta a Fidesz nem tudott jelentős időközit nyerni, sem országgyűlésit, sem önkormányzatit, ami különösen annak tükrében érdekes, hogy az azt megelőző 14 évben minden egyes időközi parlamenti választáson győzött – mondta megkeresésünkre László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!