hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megszűnik a KLIK, de mi lesz utána?
Elébe menne a sztrájknak a kormány

2016. 03. 24.
A Klik megszüntetését és a tananyag felülvizsgálatát ígérte a héten Rétvári Bence államtitkár. Az biztos, hogy az iskolák állami fenntartása megmarad, de nem tudni, pontosan milyen formában. Mivel a kormány nem teljesíti a pedagógustüntetők követelését, és nem tárgyal azok 12 pontos csomagjáról, a sztrájktörvény pedig ellehetetleníti a sztrájkot, ezért a Miskolcról indult országos mozgalom kitart a március 30-ai polgári engedetlenségi akció mellett.

A március 15-ei nagyszabású pedagógustüntetés óta kormányzati részről egyrészt folytatódott a durva ellenkampány, másrészt több örvendetesnek szánt bejelentést is tettek. Palkovics László oktatásügyi államtitkár a Köznevelési Kerekasztal hétfői ülése után úgy nyilatkozott: megállapodás született a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztathatóságáról, és jövő héten az igazgatók rendelkezésére bocsátják a mindennapi működéshez szükséges pénzkeretet. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) kapcsolatban Palkovics annyit mondott, hogy a februári vezetőváltás óta „megfelelő ütemben haladnak a tervezett feladatok”, és a működéshez szükséges pénzt „folyamatosan” biztosítják.

Mint kiderült, megmarad az iskolák állami fenntartása, s egy ahhoz kapcsolódó központi szerv is, ami alá megyei vagy járási szintű szervezeti egységek fognak tagozódni. Tankönyvekről, tananyagról egyelőre nem tárgyal a kerekasztal, amely továbbra is invitálja a tüntetőket, mondván: követeléseik a kerekasztal tematikájában is benne vannak. A pedagógusok március 30-i tiltakozó akciója kapcsán Sipos Imre helyettes szakállamtitkár úgy fogalmazott: „adatbekérés és retorzió” eddig sem volt, és ezután sem lesz.

Másnap reggel az ATV Start című műsorában Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára jelentette be, hogy „nyáron teljesen megszűnik a KLIK”, és szeptemberre egy kevésbé központosított rendszer áll fel. Szerinte valós probléma a KLIK működése és a diákok túlterheltsége. Rétvári szerint a kormánynak van egy javaslatcsomagja a diákok óraszámának csökkentésére, amire már szeptembertől sor kerül, és a tananyag, illetve tantervek gyerekszempontú felülvizsgálatát is megígérte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!