hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Különben dühbe jönnek
Taxisblokád az Uber ellen

2016. 01. 29.
Lapzártánk idején tárgyalt a kormány a vasárnap éjfél óta tüntető, az Uber nevű alkalmazás betiltását követelő budapesti taxisok ügyéről. Utóbbiakat nem nyugtatták meg az ülést követően elhangzott ígéretek, ezért tovább folytatják a forgalomkorlátozó demonstrációjukat.

Volt némi ellentmondás a haragra gerjedt – egyébként a tüntetést illetően nem teljesen egységes – fővárosi taxisok követeléseiben. Egyfelől az Uber nevű közösségi személyszállító szolgáltatás betiltását követelték, másfelől azt hangsúlyozták, hogy ők csak azt szeretnék, ha egyenlő feltételek vonatkoznának minden személyszállítással foglalkozó szereplőre. Persze a lényeg érthető: amíg a taxisoknak évente több száz­ezer forintot kötelezően be kell fizetniük, és számos előírás­nak meg kell felelniük, hogy a szolgáltatást szabott áron végezhessék, addig a „szabadúszó” Uber-sofőrök (többnyire) alacsony áraikkal elhalásszák előlük az utasok 40-70 száza­lékát. (Most üt vissza a korábban kilobbizott rögzített díj: a nagy taxiscégek a fix árakkal ugyan kiszorították a konkurenciát, viszont az Uberrel nem tudnak versenyezni.)
A vita azonban legalább annyira szól a technológiai fejlődés által kikényszerített változásokról, mint a konkrét szabályozási kérdésekről. Ahogy Boris Johnson, London polgármestere nyilatkozta az ottani taxisok kontra Uber vitában: az internetet nem lehet visszacsinálni. És nem véletlen példálóztak többen is a 19. század eleji gépromboló mozgalmakkal, mondván, a technológiai fejlődés rendre felülírja az addig általános gazdasági-piaci viszonyokat, és ennek – fájdalom – vesztesei is vannak. E logika mentén haladva persze oda jutunk, hogy az Uber-forradalom előbb-utóbb saját sofőrjeit is „felfalja”, hiszen a fejlesztők deklarált célja, hogy vezető nélküli okosautókkal oldják meg a városi személyszállítást.  
Jegyezzük meg azt is: az Uber szolgáltatása soha nem volt legális Magyarországon, az uberező autósok számos törvényt megsértenek. Ráadásul – teszik hozzá a taxisok – sem az applikációt üzemeltető multicég, sem a sofőrök nem fizetnek adót a magyar államnak.
A kormány a taxisoknak adott igazat a vitában. A lapzártánk idején tartott kormányülésen az a döntés született, hogy szigorú, mindenkire érvényes személyszállítási szabályozást alkotnak meg. Amíg ez meg nem születik, a jelenlegi jogszabályok megsértőit szankcionálni fogják (például várható az uberesek fokozottabb adóhatósági ellenőrzése). Bár a kormány „cserébe” arra kérte a taxisokat, hogy függesszék fel a demonstrációjukat, ők erre úgy reagáltak, hogy mivel nem kaptak konkrét választ a követeléseikre, folytatják a blokádot Budapest belvárosában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!