hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rogán lett a kormány második embere
Hatalmi harcok a Miniszterelnökségen

2015. 09. 24.
Orbán Viktor alapjaiban alakítja át a kormány működését azzal, hogy Rogán Antalból októbertől miniszter, egyben Orbán politikai helyettese lesz. A lépés egyértelműen Lázár János gyengülését jelzi, amit a politikussal szemben kritikus fideszesek az ő esetében a „vég kezdetének” tartanak, annak ellenére, hogy a „lázárista” narratíva szerint Rogán minisztersége Lázár sikere lenne.

A múlt heti röszkei össze­csapások közben alig tűnt fel, de egyfajta mini válsággá fejlődött a miniszterelnök kegyeiért folyó Lázár–Rogán-párharc.

„Lázárista” verzió

A Miniszterelnökséget vezető miniszter köreiből kiszivárogtatott verzió szerint természetesen Lázár János taktikázott legügyesebben, mert sikerült elkerülnie, hogy egy olyan kormányzati konstrukció jöjjön létre, amelyben Rogán döntéseiért Lázárnak kellett volna politikai és jogi értelemben felelősséget vállalnia. Az első hírek arról szóltak, hogy Rogán Antal úgy lesz kabinetfőnök a Lázár vezette Miniszterelnökségen, hogy papíron a miniszter lesz a főnöke (és a döntéseiért is Lázár lesz interpellálható), miközben Rogán óriási informális hatalommal rendelkezik azáltal, hogy a miniszterelnök legközelebbi munkatársa. Az Orbán-kormány belső viszonyait amúgy is terheli, hogy a formális és az informális hatalom több esetben elválik egymástól. Példaként forrásaink Matolcsy György jegybankelnök és Habony Árpád befolyását említették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!