hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanévkezdés feszültségekkel
Etikai kódex borzolja a kedélyeket a közoktatásban

2015. 08. 27.
Nyugodt tanévkezdést ígér a szaktárca és azt, hogy a KLIK nemsokára kifizeti az adósságait. Bírálók szerint mára mindenkinek egyértelművé vált, hogy a KLIK és az általa szimbolizált központosítás kudarcot vallott, és a közoktatás színvonalának romlását idézte elő. Az aktuális slágertémákat most a szakképzés átalakítása és a pedagógusok etikai kódexének tervezete szolgáltatja.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési szakállamtitkár nemrég úgy nyilatkozott, hogy a KLIK augusztus végéig kifizeti az adósságát, amelynek idei összegét szakszervezetek 12-15 milliárd forintra teszik. Czunyiné azt is megígérte, hogy a tankönyvellátás zavartalan lesz az idén, utalva ezzel az eddigi kissé kaotikus helyzetre, hiszen tavaly október végén még 15 ezer tankönyv hiányzott az iskolákból a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. adatai szerint.

Mint emlékezetes, a korábban nyereséges tankönyvpiac az államosítást követően komoly veszteséget halmozott fel, nagynevű kiadók kerültek válságba, a minisztérium addigi színvonalas kiadványokat az új Nemzeti alaptantervhez (NAT) illeszkedő, kísérleti egyentankönyvekre cserélt le, és bevezette az ingyenes, pontosabban kölcsöntankönyvek rendszerét.

A szakszervezetek régóta tiltakoznak amiatt, hogy a KLIK finanszírozása átláthatatlan és rendre alultervezett, ami fokozza az amúgy is meglévő bürokratikus káoszt, és veszélyezteti az iskolák működését. Ezenfelül a júliusban az NGM fenntartásába került középfokú szakképzés büdzséjét is a KLIK költségvetéséből különítik el, ennek konkrét összege máig nem ismert, mint ahogy azt sem látni, hogy miből fedezik a KLIK által felhalmozott hiányt – hívta fel a figyelmet a Pedagógus Szakszervezet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!