hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit ér a határzár?
Menekültügyi viharzónában Magyarország

2015. 08. 27.
A magyar-szerb határon épülő kerítés bejelentése óta megduplázódott a naponta érkező menekültek száma. Németország viszont szerdán úgy döntött, a szíriai menekülteket nem toloncolja ki. Kérdés, hogy ezek után mi értelme lesz a kerítésünknek. Az elmúlt két és fél hónap mozgalmas kronológiája.

Egy magas rangú fideszes politikus már januárban azt mondta egy háttérbeszélgetésen, hogy az elkövetkezendő hónapokban a menekültkérdés lesz az egyik legfőbb téma. Akkor még mind újságírói, mind ellenzéki körökben pusztán kommunikációs szándékot láttak a tavaly ősszel súlyos népszerűségvesztést elszenvedett kormány terveiben, ám mostanra kiderült: ezúttal egy nagyon is valós és egyelőre megoldhatatlan összeurópai problémát ragadtak meg a döntéshozók. Az más kérdés, hogy ugyanakkor politikai hasznot is várnak tőle.

A kerítés-ötlet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 17-én jelentette be, hogy az egyre növekvő számú illegális határátlépő miatt a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, készítse elő a magyar–szerb határ lezárását, amely egy 175 kilométer hosszú, négy méter magas kerítéssel történhet meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!