hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire jó a 9 százalékos áfa?
Bevásárlóturizmus a román határ mentén

2015. 08. 14.
Egyre többen vásárolnak Romániában a határ magyar oldalán élők közül, sőt már távolabbról is átjárnak a határ menti településekre. A magyar bevásárlóturisták akár 50 százalékkal alacsonyabb árakkal is találkozhat-nak, mint itthon, hiszen júniustól életbe lépett Romániában az élelmiszerek áfacsökkentésére vonatkozó törvény, aminek köszönhetően minden élelmiszer után az eddigi 24 helyett csak 9 százalékos áfát kell fizetni.

Korábban csak a kenyérre vonatkozott az alacsony romániai áfakulcs, a román törvényhozás ezt terjesztette ki minden élelmiszerre. Magyarországról jellemzően tartós élelmiszerekért éri meg a határon átutazni.

A nagyváradi Auchan parkolójában egy magyar kisbusz körül sürgölődő honfitársainkat kérdeztem, akik készségesen válaszoltak a kérdéseimre. A közeli Biharugráról jöttek, mert a romániai élelmiszer­árak olyan alacsonyak, hogy sokszor féláron lehet beszerezni mindent, mondja egyikük, Kati. Elmondása szerint az út több család összefogásával valósul meg, így egy kisbuszt telepakolva még a Romániában húsz forinttal magasabb benzinárral együtt is jól járnak a bevásárlással. Az egyik diszkontlánc, a német tulajdonú Kaufland júliusi romániai katalógusát nyomja a kezembe, amelyben pontos árakat találhatunk, Kati jóvoltából tintával forintosítva:

– 8 tojásos Gyermelyi tészta (250 g) 174 forint

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!