hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menekülttáborrá vált a Keleti és környéke
Budapest és a tragédia előszele

2015. 08. 06.
Túlzás nélkül sokkolták az olvasókat azok a fotók, amelyek a Keleti pályaudvar környékén az elmúlt napokban készültek. A képeken migránsok százai fekszenek kartondobozokon és hálózsákban a metrólejáró mellett a Baross tér árkádjai alatt és az egykori Köztársaság, ma II. János Pál pápa téren. A rendőrség razziákkal próbálta bemutatni: ura a helyzetnek. A menekülteket segítő civilek azonban máshogy látták. Emberi tragédiák és megoldhatatlannak tűnő helyzet a Keletinél.

– Menjünk! – int egy kartondobozt a hóna alá csapó fiatalember a barátjának, aki egy összebugyolált pokrócfélét szed össze a Keleti oldalában felhúzott mobilkerítés mellől. Továbbállt menekültek cuccai (szivacs, karton, néhány ruha) hevernek ott, amiket részben az utánuk jövők hasznosítanak. A fiatalemberek a pályaudvar épülete előtt elhaladva lemennek a Baross téri aluljáróba. Követve őket elképesztő látvány fogadja az arra járókat. 

Beköltöztek

A lépcsősor a 4-es metró építése apropóján felújított tér alsó részébe visz bennünket. Ahogy a pályaudvarhoz tartozó utasforgalmi térből kijutunk, a tér alsó részében körben futó árkádok alatt hálózsákos emberek fekszenek a vasárnap hajnali csendben. Nem hajléktalanok, hiszen őket már rég kitiltották onnan. Barna, fekete, zöld hálózsákok sorakoznak egymás mellett, amíg a szem ellát. Sokan a fejükre húzzák a takarójukat, hogy semmi ne zavarja őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!