hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Határzár és feszültség Csongrádban
Keményebb fellépésre készül a kormány a déli határnál

2015. 08. 14.
Augusztus 3-án megkezdődött a déli határzár építése, a munkálatokkal a miniszterelnök tusványosi beszéde szerint e hó végéig el kell készülniük a kivitelezőknek. A kerítésépítés hírére minden korábbinál erősebb menekülthullám érte el a déli országrészt, ahol leginkább az foglalkoztatja a helybélieket, hogy meddig tart, illetve a határzár elkészülte után enyhül-e majd a térségre nehezedő migrációs nyomás.

Az elmúlt időszakban napi ezerötszáz-ezerhétszáz között ingadozott a déli határon elfogott migránsok száma, ezzel augusztus első napjai­-ra az illegális bevándorlók száma éves szinten elérte a százezret. A magyar kormány szerint ez a szám az év végére meghaladhatja akár a kétszázezret is, ezért is vált szükségessé a kerítésépítés eredetileg november 30-ai határidejének augusztus 31-ére történő módosítása.

A tekintetben, hogy a határidő tartható-e, megoszlanak a vélemények. Ennél azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy meghozza-e a remélt sikert a sokmilliárdos beruházás, azaz érzékelhetően csökken-e majd a déli országrészre zúduló menekültáradat.

A kormány mindenesetre eltökéltnek tűnik, és nagy reményeket fűz a megépü­lő határzárhoz. A miniszterelnök a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen egy kérdésre válaszolva bizakodásának adott hangot: mint mondta, az eddigi tapasz­ta­latok alapján az ilyen mesterséges aka­dályok kialakításával azonnal egyhatodára, egyhetedére csökken az illegális határátlépők száma.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!