hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bűnügyi krónika vagy Fidesz–Jobbik-meccs?
Valódi és álbotrányok a „nemzeti radikálisoknál”

2015. 08. 31.
A rendőrség nem nyomoz az embercsempészéssel hírbe hozott Kiss Róbert volt gárdakapitány ügyében – ezt maga az érintett közölte Facebook-oldalán. Kiss ügyére korábban rákapcsolódott a Fidesz, amely a jelek szerint különböző köztörvényes ügyekkel venné elejét, hogy a következő választáson a Jobbik potenciális kormányváltó erőként tűnjön fel. Bár az utóbbi hónapokban több, a „nemzeti radikális” oldalhoz sorolt közszereplő is lebukott önbíráskodás, sikkasztás, illegális határátlépők segítése, lopás és pénzhamisítás gyanújával, a Jobbikban nem okozott pánikot a feltűnő sorozat, a lebukások mögötti szervezettséget viszont nem zárják ki.

Bíróságra megy a Jobbik és a Fidesz, közölte a hónap elején  a „nemzeti radikális” párt, mivel a kormánypárt közleményben tudakolta, milyen kapcsolatot ápol a Jobbik bűnözői körökkel. Mindez az után történt, hogy július 24-én Szeged közelében a hatóságok tetten érték Kiss Róbert egykori gárdakapitányt, amint szír állampolgárokat szállított az autójában. Kiss az atv.hu-nak nyilatkozva elismerte, hogy egy alkalommal valóban szállított szíreket, és azt is, hogy egy másik esetben ezer eurót találtak nála, de azt állította, hogy a két esemény között nincs összefüggés, azaz ő nem embercsempész. A Magyar Gárda egykori kapitányát – aki kapitányi posztjáról azért volt kénytelen távozni, mert videó készült róla, amint házas létére egy idegen nővel csókolózik – a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el, amikor – a hivatalos verzió szerint – éppen megállapodott öt szír állampolgár szállításáról. Kiss ellen jogellenes tartózkodás segítése a gyanú.
Az egykori kapitány mindezt tagadta. Az atv.hu-nak azt mondta, ő és társai valójában hetek óta azon dolgoztak, hogy feltérképezzék a zöldhatáron érkező menekülteket, megismerjék szándékaikat, lebuktassák az embercsempészeket, hogy mindezzel a hivatalos szerveket segítsék. E célból portyáztak a környéken, ezért beszélgetett a migránsokkal, és egy ilyen diskurzus után vitt el néhány szír állampolgárt szívességből. Azt pedig, hogy egy másik alkalommal volt nála ezer euró, nem tartja jogszabályellenesnek.
A Fidesz azonnal összekötötte Kisst a Jobbikkal, és azt is felvetette, hogy vajon milyen hasznot húz a párt az illegális migránsokból. A Jobbik erre úgy reagált, hogy közölte: az egykori gárdakapitány évek óta nincs kapcsolatban a párttal, sőt mostanában egy rivális jobboldali szervezetet épít.
Kiss verziója magától a rendőrségtől nyert megerősítést. A volt gárdakapitány Facebook-oldalán közzétette a vele szembeni nyomozás megszüntetéséről készült rendőrségi határozatot. A dokumentum szerint Kiss Róbert sem készpénzt, sem más értéket nem kapott az ügyben szereplő szír állampolgároktól.

Tomcattől Szimáig

A „nemzeti radikális” politikai közösséget (ami, mint látni fogjuk, messze nem azonos a Jobbikkal és holdudvarával) kellemetlenül érintő hírek már tavasszal elkezdtek sorjázni. Április 29-én derült ki, hogy önbíráskodás, garázdaság és súlyos testi sértés miatt előzetes letartóztatásba helyezték Polgár Tamást. A Tomcat néven is ismert blogger az utóbbi években a Tolvajkergetők nevű csoportot vezette: nyomkövetővel ellátott bicikliket helyeztek ki közterületre csaliként, majd ha valaki ellopta a biciklit, Polgárék elkapták a tettest. Tomcatet azért tartóztatták le, mert április végén felkeresett egy, a fenti módon lebuktatott tolvajt, és társaival együtt lefogták, majd súlyosan bántalmazták az illetőt.
Június közepén jött a hír, hogy sikkasztásért három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték – nem jogerősen – Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát. A szakszervezet 2009-ben még szövetségben állt a Jobbikkal. Szima Judit a párt európai parlamenti képviselőjelöltje volt, a lista negyedik helyén állt. A szakszervezet és a Jobbik kapcsolata azért romlott meg, mert a korábbi megállapodás ellenére Szima nem lett uniós képviselő, noha Balczó Zoltán listavezető 2010-es visszalépése után adódott erre lehetőség. Furcsa véletlen, hogy a Szima helyett végül Brüsszelbe küldött Kovács Béla ellen is eljárás zajlik, a KGBéla néven becézett jobbikos képviselőt kémkedéssel gyanúsítja a Legfőbb Ügyészség.   

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!